👍 Proč si ji přečíst: Jedna z prvních knih, kterou doporučuji k přečtení vždy, když slyším, že někdo touží po povýšení a mít tak zvaně "pod sebou lidi". Mívám totiž často podezření, že tyto intence bývají hnány zcela jinými motivy, než jaké bych od budoucích lídrů očekávala. Častým motivem je například toto: "Všichni kolem jsou neschopní, tak jim konečně budu moct nařídit, aby dělali věci tak, jak chci já". Nebo někomu jen zkrátka dělá dobře, že má frčku, a velikost svého úspěchu poměřuje počtem lidí, kteří jsou pod ním v organizační struktuře. Kniha velmi dobře ilustruje, co to obnáší být skutečným lídrem, a dává poměrně jasnou vizi toho, jestli je to něco, co je v souladu s vaší představou o této roli nebo ne. Zároveň pokud v roli lídra nejste úplným začátečníkem, dokáže kniha velmi hezky zvědomit vaše možná místy intuitivní jednání a tím jej lépe zacílit a posílit. Navíc autor mnoho konceptů z knihy velmi šikovně propojuje s přirozeným antropologickým chováním člověka a dokáže tak poradit, jak s lidmi pracovat, aby firma dokázala díky silným lídrům nejen dosahovat svých cílů, ale také přestát případné krize či těžké časy. V této knize tak získáte nejen obrovský kus inspirace a motivace stát se lepším lídrem, ale také konkrétní tipy, jak k této roli prakticky přistupovat.

❤️ Co mi dala: Mně osobně dala kniha nejvíce právě v tom zvědomění spousty věcí, které jsem do té doby dělala spíše intuitivně. To mi pomohlo zejména ve dvou věcech: 1) v práci s týmy jsem se dokázala na své konkrétní jednání a vystupování více soustředit a daleko účinněji s ním pracovat, 2) při mentoringu lidí na manažerských postech jsem dokázala lépe nalézt slova a koncepty, díky kterým jsem konečně dokázala účinněji vysvětlit a předat, jak a proč při budování týmu a vedení lidí postupovat.

5 z 5: Patří do TOP 10 knih, které bych bez výjimek doporučila přečíst každému, kdo se zabývá vedením lidí. Mám jedinou drobnou výtku - přestože chápu snahu držet originální předlohu, stále se nemůžu ztotožnit s barvou přebalu českého vydání knihy, která by se v souvislosti s konceptem Golden Circle lépe hodila pro druhou Sinekovu knihu Začněte s proč, a vždycky kvůli tomu sáhnu do knihovny vedle 😀. Zbytek je čistá dokonalost!