👍 Proč si ji přečíst: Kniha vám pomůže pochopit, jak na základě jazyka, který váš kmen (= vaše firemní či týmová kultura) převážně používá, identifikovat, na kterém z pěti stupňů vyspělosti se aktuálně nachází. Jak moc zde například převládá jazyk pasivních obětí, jazyk já jsem lepší než ostatní, nebo zda mluvíte spíše týmovým jazykem, apod. A co víc, kniha vám odhalí kroky, které jako leader potřebujete podniknout k tomu, abyste firmě skrz práci s jazykem a také skrz individuální práci s týmy a jednotlivci pomohli dostat z nižších úrovní kultury na ty vyšší. Tyto kroky jsou v knize poměrně dost šikovně popsány a zároveň jsou doloženy množstvím příkladů z praxe. Postupy jsou tak snadno uchopitelné a kniha se vám stane šikovným průvodcem na cestě za zdravou a úspěšnou firemní kulturou.

❤️ Co mi dala: Knížka mi pomohla zvědomit věci, které jsem do té doby vnímala spíše intuitivně. Ve chvíli, kdy jsem si po jejím přečtení dokázala na základě toho, jak lidé ve firmě "mluví", identifikovat, do kterého stupně tento používaný jazyk patří, byla jsem i schopna pochopit, jak s takovými lidmi vědomě pracovat. Dokázala jsem je totiž díky knize už daleko lépe pochopit, přestože v tu chvíli mohl být můj pohled na věc zcela odlišný od toho jejich. Místo neúčinného přesvědčování nebo lámání hole nad jejich láteřením tak nastupovalo přijetí a respekt. Což už je samo o sobě ten nejlepší první krok, který se dá v práci s lidmi udělat. Následné doporučené kroky už pak navazovaly zcela přirozeně. Knížku zároveň využívám i v případě, že chci firmě, týmu nebo jednotlivcům pomoci pochopit, kde se aktuálně nachází, kde by mohli být a jak se tam případně mohou ať už s mou pomocí nebo bez ní dostat.

4 z 5: Kniha svá zjištění a doporučení staví na základě výzkumu kultur 24 organizací (24 000 lidí) z let 1997 - 2005. Z hlediska hodnoty by byla knížka určitě na 5 - na 4 dávám z důvodu rozvleklosti textu, který by šel zcela jistě zkrátit minimálně na polovinu. Jinak je ale za mě knížka rozhodně must read pro management, majitele firem a role pracující s lidmi. Pro svou praktičnost a univerzálnost použití zaslouženě patří do mých TOP 10 knih z oblasti leadershipu!