👍 Proč si ji přečíst: Pokud máte pocit, že se vám stále nedaří lidi ve vašem okolí pořádně nadchnout pro něco, čemu věříte, nebo je přimět, aby něčemu věnovali svou pozornost, mohla by kniha pomoci právě vám! Obvyklým problémem je, že lidem říkáme, CO mají dělat, občas k tomu přidáme i informaci JAK. S PROČ se ale už většinou příliš nezdržujeme a když už se po něm někdo pídí, odsekneme něco hodně povrchního, např. "protože to po nás chce šéf". Autor nás nabádá začít vše sdělovat z přesně opačného konce - začít s Proč, pak by mělo teprve následovat Jak a nakonec přidat Co. Tím zvýšíme pravděpodobnost, že naše zpráva bude opravdu vyslyšena. Kniha se pak více než komunikaci na úrovni jednotlivců věnuje celofiremní úrovni - na mnoha příkladech úspěšných firem dokumentuje, jak zásadní pro firmu je, aby i ona jako celek rozuměla svému Proč a stala se tím daleko více konkurenceschopnou.

❤️ Co mi dala: Začala jsem si dávat daleko větší pozor, aby mé proč vždy zaznělo na prvním místě, ale také abych mu i já sama velmi dobře rozuměla a dokázala jej jasně formulovat. Velmi často se totiž děje, že si myslíme, že někomu říkáme "Proč", ve výsledku tomu tak ale není. Buďto jde o velmi plytké a povrchní Proč (např. "Zákazník to chce."), nebo jde o naše osobní Proč, které ale vůbec nemusí být tím pravým "Proč" i pro druhé (např. "Prosím tě, převleč si ten hrozný svetr, nemůžu se na tebe vůbec dívat!") 😃 Pro formulaci "Proč" tedy používám dva nástroje, které mi v tom pomáhají: 1) ptám se opakovaně sama sebe tak dlouho proč, dokud nedojdu k samotné podstatě věci (technika známá také jako 5 Why) a 2) ptám se: "A proč by to mělo ostatní zajímat?".

5 z 5: Když si tuto knížku přečtete, nechápete, jak jste bez ní mohli doteď tak dlouho žít! 😃 Je to super-must-have pro leadery (je určitě v mých TOP 10 knih v oblasti leadershipu) + za mě by prospěla určitě i rodičům dětí a vůbec každému, kdo občas něco po někom chce. Nejde o žádný převratný objev, ale kniha vám velmi pomůže zvědomit způsob, jakým komunikujete, a pomůže vám jej vytáhnout na daleko vyšší úroveň (a úspěšnost 😉).