Dvoudenní konference věnovaná agilnímu způsobu vývoje, kterou jsem poprvé navštívila v roce 2014, kdy jsem se stala Scrum Masterem. Od té doby jsem nevynechala jediný ročník. Konferenci pořádá Zuzi Šochová se svým týmem Agilní asociace a vždy si držela velmi dobrou kvalitu se skvělými speakery.

Backround

Konference se pořádá nepřetržitě od roku 2011, s výjimkou covidového ročníku 2020, který byl z pochopitelných důvodů zrušen. V roce 2021 proběhla konference poprvé virtuálně ve zkrácené podobě jako Agile Prague Virtual Edition. Příští rok se snad již dočkáme zase klasického ofline formátu a pokud situace dovolí, zase se zde všichni z celé republiky sjedeme! 🙏

Po tom, co konference Agilia ukončila v roce 2018 svou činnost, stala se Agile Prague jedinou mezinárodní agilní konferencí, která se v České republice v současné době pořádá (máme zde ještě agilní konference pořádané Edureou, ale ty jsou aktuálně zaměřeny spíše lokálně).

Díky tomu, že je Zuzi Šochová v agilním světě sama mezinárodní hvězdou (vydala knihy jako Agilní metody řízení projektů, Skvělý ScrumMaster, The Agile Leader nebo Agilní HR, je aktivní členkou boardu ve Scrum Alliance a sama po celém světě přednáší a školí certifikační školení), přijížděli na tuto konferenci vždy velmi kvalitní speakeři a autoři zásadních knih a agilních konceptů. Vždy zde tedy bylo o co stát!

Fotka z konference, na které je záběr velkého sálu plného lidí - vzadu se na plátně promítá prezentace a na pódiu zrovna stojí jeden z řečníků.

O konferenci

V dvoudenním programu najdete vždy hvězdná jména mezinárodního kalibru. Jejich přednášky pak doplňují i praktické key studies z různých firem. Organizátoři se navíc snaží tento event každoročně oživit novými příležitostmi k výměně zkušeností a networkingu, ať už jde o různé zajímavé workshopy, open space diskuse nebo prostor pro mentoring pod vedením odborných tuzemských i zahraničních konzultantů. Každý si zde tedy přijde na své!

Konference se každoročně pořádá v Praze a to vždy v půlce září. Organizačně je pokaždé velmi dobře zvládnutá a já osobně ji mám velmi ráda hlavně pro její rodinnou atmosféru - je zde tak akorát velké množství lidí, aby se člověk neztrácel, ale zároveň se mohl neustále seznamovat s novými lidmi. A vždy zde potkám i spoustu známých, které moc ráda vidím!

Fotka mě a Romana Pichlera

Co mi to dalo

Když pominu seznámení se spoustou zajímavých lidí jako například s Romanem Pichlerem, hvězdou produkťáckého světa na fotce výše, a samozřejmě obrovské množství užitečných informací a inspirace, cením si nejvíc zejména dvou věcí:

1) Že jsem měla díky této konferenci možnost splnit si svůj sen a vystoupit na mezinárodní agilní konferenci v roli speakera, a to dokonce hned dva ročníky po sobě! (jednou o tom napíšu samostatný blog post, protože samotná cesta za tímto snem byla, myslím si, zajímavá a mohla by inspirovat nejednoho nadšence s podobnými sny). Odkazy na obě mé prezentace najdete na konci tohoto článku.

2) Že jsme se tu jednou daly se Zuzi do řeči a vznikla z toho nakonec krásná spolupráce na agilních školeních, které pro ni od roku 2019 pro firmy i veřejnost lektoruju. Vždy jsem se tímto směrem chtěla vydat a díky Zuzce jsem dostala příležitost vplout do toho rovnou opravdu ve velkém!

Fotka mě jak prezentuju na konferenci
Fotka mě a organizátorky konference Zuzi Šochové

Info

Oficiální stránky konference jsou agiliaconference.com - odtud jsou také použity některé fotografie v blogpostu. Najdete zde mimo jiné ke stažení i většinu prezentací a také odkazy na jejich videozáznamy, které jsou zdarma umístěny na YouTube kanálu konference. Já osobně doporučuju zejména prezentace od Ángela Medinilly a Jürgena De Smeta - oba jsou rození šoumeni a jejich prezentace jsou tak nejen plné zásadních informací, ale také velmi zábavné.

Moje prezentace najdete zde:

1️⃣ What you can do to move your company toward agility (2018) - Mluvím tu o tom, jakými cestami lze firmu směrem k agilitě neustále pošťuchovat. A mám tu naprosto otřesnou angličtinu. Souvisí to s tou cestou za mým snem. V roce 2017 byste ze mě nedostali anglicky ani hlásku. Rok jsem pracovala na tom, abych dokázala vůbec promluvit. Tohle byl výsledek mé intenzivní dvanáctiměsíční práce a byla jsem na sebe strašně pyšná. To video tu každopádně nechávám zejména kvůli tomu, že věřím, že je ten obsah i přes svou krkolomnou formu stále aktuální a pro Scrum Mastery a agilní nadšence užitečný.

2️⃣ Why cooperation between Scrum Master and management matters (2019) - Tady je aspoň vidět, jaký pokrok jsem za další rok ve své angličtině udělala 🙂 Prezentování ve dvojici byla navíc moje premiéra, takže zde byl pro mě i další učící rozměr. Pyšně jsme zde s Development Directorem z Avastu prezentovali, jak naše vzájemná spolupráce Scrum Mastera a manažera vývoje skvěle fungovala a kam nás to všechny díky tomu posunulo. Kéž by to bylo inspirací pro nejednoho Scrum Mastera a management firmy!