👍 Proč si ji přečíst: Aktuálně nejkomplexnější kniha o agilním leadershipu na trhu. Obsahuje vysvětlení jak konceptu agilní firmy, jejího fungování a různých typů leadershipu, se kterými se v ní můžeme setkat, tak zejména ucelené koncepty týkající se samotné osobnosti agilního leadera - jeho znalosti, dovednosti, mindset, jeho konkrétní úlohu a postupy při tvorbě agilní firmy. Je zde uvedená také spousta užitečných nástrojů a praktik, které mu na této cestě pomáhají, včetně podpůrných procesů týkající se HR a budgetování. Kniha obsahuje nejen teorii, ale také několik case studies a praktických cvičení, které mají pomoci reflektovat stávající situaci čtenáře a ujasnit si, kam by měly vést jeho další kroky.

❤️ Co mi dala: Jako bych dostala zase o něco větší a vybavenější kufřík s nářadím! Za svou praxi už jsem některé z nástrojů znala, ale potřebovaly přeleštit nebo jsem zjistila, že se dají použít i v úplně jiném kontextu. A pak jsem dostala spoustu nástrojů, které jsem buďto vůbec neznala nebo jsem je do té doby dostatečně nepochopila. Byla to zároveň i skvělá revize toho, jak dělám svou práci, a kam bych ji mohla ještě posunout. Jedna z nejužitečnějších knih, jaké jsem na toto téma četla!

5 z 5: Je to nesmírně praktická a čtivá knížka psaná v jednoduché angličtině, kterou bez problémů zvládnou i lidé, kteří normálně anglické texty nečtou. Obecně je kniha primárně cílená na čtenáře v rolích manažerů, ale já ji vnímám jako povinnou četbu také pro Scrum Mastery a Agilní kouče, kteří by jako servat leadeři a change agenti měli všechno, co je v ní napsáno, taky bezpodmínečně znát.