👍 Proč si ji přečíst: Pokud jste zaslechli něco o existenci pojmů jako je agile nebo scrum a rádi byste se o nich dozvěděli více, pak jste našli pro začátek tu nejvhodnější knihu! Autoři zde velmi jednoduše vysvětlují základy jednotlivých agilních konceptů a dají vám ucelený náhled na celý svět agilního vývoje. Vždy tuhle knížku doporučuji začínajícím Scrum Masterům, potažmo i všem ostatním, kteří neví, kde se studiem agilních metod začít - získáte v ní úplně vše, co pro začátek potřebujete vědět, a podněty pro to, co si dále více nastudovat.

❤️ Co mi dala: Když jsem v roce 2014 dostala svou první práci jako Scrum Master, měla jsem do nástupu jen několik dní. Několik dní k vykonávání práce, o které jsem téměř nic nevěděla, jen jsem pro ni cítila obrovskou vášeň. Na certifikačním školení vás sice naučí základy o scrumu, ale celý agilní svět je mnohem obsáhlejší a já na něj měla být za pár dní ve firmě expert. Naštěstí jsem objevila tuto knížku, kterou jsem za tři dny zhltla a získala solidní základ pro to, abych mohla jako Scrum Master vůbec začít. Díky ní jsem i věděla, v čem se potřebuju dále rozvíjet. Doslova mě zachránila a velmi kvalitně odstartovala můj nový kariérní život!

3 z 5: Knížka je napsaná v češtině, což považuji za jednu z jejich největších výhod, protože takových v této oblasti příliš mnoho není. Je relativně tenká a velmi jednoduše a čtivě napsaná. Měla by být jedna z prvních, po které jako začínající agilista sáhnete. Co mi u ní schází, jsou příběhy, které by mi tenkrát více pomohly přepnout z tradičního do agilního způsobu uvažování. Jinými slovy: po přečtení se srozumitelně dozvíte v základu vše potřebné, ale stále agilitu berete jen jako jiný způsob práce, ne jako jiný způsob myšlení. Četla jsem však první vydání knihy - od té doby vyšlo již její druhé přepracované vydání a je možné, že je zde na mindsetovou stránku agility kladen daleko větší důraz.