👍 Proč si ji přečíst: Kniha představuje paralelu konfliktu slona (našeho emocionálního já) a jezdce (racionální já), kterou můžete znát z mnoha dalších knížek, které si ji odtud vypůjčily (Konec prokrastinace, Atomové návyky, Všechno je v pr**li a další). Ve své podstatě kniha pomáhá pochopit, co je potřeba zajistit, abychom dosáhli nějaké změny v chování u nás samotných nebo abychom přiměli přijmout novou změnu lidi kolem nás. Jinými slovy, jak to udělat, abychom sladili směr, kudy chce jít náš rozum i emoce. Případně jak tu méně ochotnou složku přesvědčit, aby se daným směrem vydala, pokud se jí tam samotné aktuálně úplně moc nechce 🙂

❤️ Co mi dala: Před rokem jsem na sociální sítě psala příspěvek o tom, že v sobě nemám žádnou disciplínu. Můj slon si obvykle vesele cválal po prokrastinačních polích a já se nebyla schopná přimět dělat nějakou produktivní práci. Jaká byla moje úleva, když jsem díky této knížce zjistila, že se mnou není nic v nepořádku a že jen neumím pracovat s množstvím denní energie a skutečně naslouchat svým emocím. Nebylo divu, že jsem nedokázala svého slona ovládat, když jsem většinu dne v práci dělala na věcech, při kterých jsem si vyčerpala téměř veškerou silnou vůli, a potom už mi na vlastní projekty po práci a o víkendech žádná energie nezůstávala! Nebyla jsem líná, byla jsem prostě jen vyčerpaná, jen jsem o tom nevěděla. Nejprve jsem tak snížila nároky na svou domnělou výkonnost a následně ve svém životě udělala několik radikálních změn vedoucích k tomu, že jsem pak skutečně dokázala dělat na tom, na čem mi opravdu záleželo nejvíce.

4 z 5: Pro mě to nebyla úplně extrémně čtivá knížka, ale z hlediska pochopení toho, co se v nás děje, když chceme udělat nějakou změnu a opakovaně v tom failujeme, nebo pochopení toho, proč se nám vždy nedaří poručit si a poslechnout se, je naprosto zásadní. Řadím ji zároveň do TOP 10 knih pro leadery, protože díky ní pochopíte, jak správně komunikovat změny v práci a jak pomoci lidem, aby si je vzali za své.

V papírové verzi už se špatně shání, ale je stále k dispozici v audio!