👍 Proč si ji přečíst: Naučí vás dívat se na fungování lidské motivace z úplně jiné perspektivy. Popisuje koncept vnější a vnitřní motivace a jejich dopadů na naši angažovanost v jakékoliv činnosti. Ve zkratce jde o to, že pokud se nejedná o rutinní činnost, chcete se co nejvíce se vyhnout metodě cukru a biče a naopak v sobě i v lidech okolo probouzet zejména vnitřní motivaci (podporou rozvoje jejich autonomie, smyslu a mistrovství). Must have knížka pro manažery a leadery, kteří tak získají schopnost s lidskou motivací lépe pracovat a vytvářet pro své týmy prostředí, ve kterém budou pracovat srdcem. Z hlediska individuálního rozvoje velmi přínosná pro porozumění tomu, jaké pracovní podmínky (a proč) si potřebuji kolem sebe vytvořit, aby mě práce bavila.

❤️ Co mi dala: První knížka zaměřená na seberozvoj a leadership, kterou jsem četla. Značně ovlivnila můj život, protože jsem díky ní pochopila, že práce nemusí být jen "práce", ale může být i něčím víc. Také jsem si díky ní ujasnila, že bych chtěla svůj pracovní život zasvětit tomu, že budu pomáhat vytvářet tato šťastná pracoviště z knihy i v mém reálném životě. Z lektorského hlediska mi pomáhá na školeních snadno vysvětlit jinak složité téma fungování lidské motivace, včetně možnosti konkrétních tipů, jak s ní pracovat.

4 z 5: Jedna z deseti knížek, kterou bych doporučila přečíst každému manažerovi/leaderovi - zařadila jsem ji i do TOP 10 knih v oblasti leadershipu. Má velkou přidanou hodnotu. Navíc je tenká a snadno se čte. Limity vidím jen v omezeném výseku reality, kde lze tuto teorie fungování lidské motivace uplatnit. K tomu, abychom dokázali pojmout většinu situací v pracovním i osobním životě, je potřeba znát i další teorie motivace (např. Herzbergovu teorii dvou faktorů, teorii spravedlnosti, Maslowovu teorii potřeb, apod.). Pokud by zde byly aspoň okrajově zmíněny, měla by kniha určitě nejvyšší známku.