👍 Proč si ji přečíst: Pokud považujete knihu "Proč spíme" za povinnou literaturu pro každého, tak tato knížka je hned vedle ní! Věděli jste například, že pokud svůj střevní mikrobiom správně neživíte, tak pak doslova papá vás, a jste pak proto častěji nemocní? Nebo že spolu náš mozek a střevo velmi intenzivně komunikují a mikrobiom má zásadní vliv na to, jak nám mozek pracuje? Knížka obsahuje neuvěřitelně zajímavé a hlavně velmi důležité informace o pozitivním vlivu střevních bakterií na kvalitu našeho života, náladu i naše zdraví a jak o tyto spřátelené potvůrky správně pečovat, aby nám dobře sloužily.

❤️ Co mi dala: Začala jsem brát své tělo daleko víc vážně! Do té doby to pro mě byl jen jakýsi random dopravní prostředek pro mou mysl, u kterého jsem se nějak moc extra nestarala o to, co do něj leju za bordel. Po přečtení knihy jsem ho začala považovat za hodně drahou káru, u které už si velmi rozmýšlím, co do ní použiju za palivo. Naprosto přirozeně jsem se začala stravovat zdravěji a vyváženěji, protože teď už jsem věděla, proč bych to měla dělat, a jaký to má konkrétní dopad na moje běžné fungování (už to najednou nebyly jen holé poučky, co bychom jako lidi "měli" bez dalšího vysvětlení).

5 z 5: Mně osobně se ta knížka až tak moc dobře nečetla, místy obsahovala skutečně hodně podrobností nebo vědecké terminologie, ale její hodnota dalece přesahuje její čtivost. ROZHODNĚ by si ji měl bez výjimky přečíst úplně každý, vážně... Ale doporučuju možná spíše audioknihu - pokud na bakteriích přímo neulítáváte, mohlo by vás čtení místy trochu nudit, což vždy zavání čtecí prokrastinací. A to by byla u této knížky opravdu velká škoda!