👍 Proč si ji přečíst: Pokud vám záleží na vašem zdraví a přejete si, aby vám tělo i hlava fungovaly co nejdéle bez potíží, určitě se na tuhle knihu podívejte! Její autor je doktor, který se věnuje celostní medicíně. Západní přístup kombinuje s těmi východními a zároveň se hodně zajímá o psychologii člověka. Zkrátka lékař, který se nezajímá jen o symptomy, ale řeší i samotnou příčinu nemocí - dívá se na lidské tělo holisticky, včetně prostředí, v němž se pohybuje. V knize se tak dočtete, jak se naše tělo (ne)vyrovnává se stresem, proč je tělu prospěšné například otužování, pohyb a meditace, jak se stravovat, jak pracovat s cirkadiánním rytmem nebo třeba s naší hlavou. A mnohem víc!

❤️ Co mi dala: Kniha mi sloužila jako revize toho, co vše už pro své zdraví dělám (a zda to dělám správně) a kde mám ještě rezervy. V knize byla místa, kdy už to na mě bylo trochu moc ezo, ale šlo o výjimky a principiálně to většinou odpovídalo informacím z jiných knih, takže jde spíš o to, kdo preferujeme jaký slovník. Líbila se mi každopádně autorova snaha o nedemagogický přístup. Tradičně mě naštvala kapitola, kde se pouští do rozdílů mezi muži a ženami a ze které zase vycházím jako "muž" a můj muž jako "žena". Podsouvání toho, že každá žena je "cyklická" a tudíž každý týden jiná, mě taky vždycky nadzvedne ze židle, protože fakt ne každá jsme ve vleku svých hormonů omg. Každá jsme na tohle jinak citlivá, takže by stačilo nahradit slovo "je" slovem "může být" nebo "většina je" a jsem v klidu. Ale to byla jedna kapitola. Zbytek byl pro mě nadmíru přínosné a příjemné čtení a mám radost, že jsem se za posledních pár let dokázala už tolik posunout!

5 z 5: Takový souhrn všemožných knih o zdraví v jedné kostce, doplněný o psychologickou literaturu a lékařský pohled. Obecně velmi moudrá kniha o tom, jak žít skutečně zdravým životním stylem zevnitř i zvenku. Opravdu ji velmi doporučuju přečíst každému, komu na svém životě a sobě samém aspoň trochu záleží!