👍 Proč si ji přečíst: Knížka je zaměřená na téma change managementu. Konkrétně pak na to, jak dosáhnout strategické změny co nejvíce přirozeným způsobem. Z evolučního hlediska jako lidé obecně změny příliš v lásce nemáme a mohou nás snadno bolet. Kniha vás provede osmi stádii, které potřebujete jako nositel změny provést, abyste zajistili, že změna bude lidmi přijímaná, podporovaná a že bude účinná, tj. bude mít pozitivní dopad a nebude vznikat tendence vracet se do starých kolejí. Kniha navíc obsahuje velmi povedený popis rozdílu mezi tradičním řídícím přístupem (manažerem) a novodobým způsobem vedení lidí (leaderem). Příklady z praxe v ní uvedené budete milovat - je to jako kdyby někdo popisoval zkušenosti z vašeho pracovního života a minimálně já osobně jsem se u jejich čtení opravdu dobře bavila.

❤️ Co mi dala: 1) Popis strategie změny je velmi praktický a lehce uchopitelný, takže jsem ho byla hned schopná začít uplatňovat v praxi. Od té doby je mi kniha skvělým průvodcem a velmi účinným pomocníkem, protože nejen, že díky ní vím, co mám kdy dělat a proč, ale mám vyzkoušeno, že tento postup i skutečně funguje. Navíc je velmi v souladu s mým hodnotovým přesvědčením (mít silné proč, zapojit lidi, dělat změnu pozvolna a organicky, tvořit ji společně). 2) Získala jsem zároveň širokou paletu vysvětlení rozdílů mezi tradičním řízením a novodobějším přístupem k vedení lidí opřenou o exemplární příklady z praxe. Pokud tak potřebuji tento rozdíl a jeho negativní dopady někomu vysvětlit, mám v zásobě slušnou dávku argumentů.

5 z 5: Pokud jste četli knihu Náš ledovec se rozpouští🐧 od stejného autora, na kterou zde mám také v jednom z dřívějších příspěvků recenzi, jedná se o její rozsáhlejší a již více teoreticky pojaté dvojče. Za mě patří do TOP 10 pro leadery a za mě měla být povinnou výbavou osobní knihovny každého manažera 🙏