Pokud jste ještě neslyšeli označení Sabbatical, jedná se o neplacené volno, které typicky trvá několik měsíců. Obvykle si jej berete, když se cítíte vyčerpaní prací nebo životem a potřebujete si prostě udělat od všeho prázdniny, přijít na jiné myšlenky, udělat si pořádek v hlavě a znovu se zrestartovat.

Jestli nemáte se Sabbaticalem předchozí zkušenosti a zrovna o něm uvažujete, zde je několik bodů, které jsem odpozorovala a na které může být užitečné se připravit:

1️⃣ Vezměte si Sabbatical určitě na déle než 1 měsíc

Ač se to nezdá, měsíc je na zhojení velkého vyčerpání či rovnou vyhoření příliš krátká doba a jakmile se po měsíci vrátíte zpět do denního kolotoče, semele vás to do pár týdnů znovu. Pokud má Sabbatical odvést svou ozdravnou práci, měl by podle mých zkušeností trvat alespoň 3 měsíce, ideálně déle.

2️⃣ Nestihnete toho ani zdaleka tolik, kolik si myslíte

Zapomeňte na jakákoliv očekávání toho, že budete mít spoustu volného času, takže stihnete vše, na co jste doposud neměli prostor. To se nestane. Uvidíte, že jakmile zpomalíte, vaše tělo bude chtít zevlit a vy s tím nic neuděláte. Dokud si neodpočine - a to může trvat i několik měsíců - nebudete ničeho kloudného schopní.

3️⃣ Nejprve vám možná bude zpomalení nepříjemné

Byli jste zvyklí jet na dopaminové vlně, odškrtávat si za den spoustu úkolů, potkávat se s lidmi, být produktivní a cítit se užiteční. A teď se jen týdny poflakujete, dny se táhnou a vy si připadáte "k ničemu". Přijměte to. Vaším hlavním úkolem je si odpočinout. Užijte si, že nic nemusíte a neza*írejte si hlavu výčitkami, že jste nic neudělali - tím jen celý ozdravný proces prodlužujete.

4️⃣ Nebudete vědět, co se sebou

Může se stát, že vás nebude bavit to, co dřív. Tím spíš, když je daná věc nebo činnost spojená s příčinou vašeho vyčerpání. Vývojáře najednou nemusí bavit programování. Pokud jste pracovali s lidmi, možná nebudete chtít několik týdnů vidět živou duši. Problém nastává ve chvíli, kdy šlo zároveň o váš největší koníček. Něco, s čím jste se identifikovali. “Vždycky mě přece bavilo vařit, co je to se mnou??” Nic s vámi není, máte jen příliš zraněnou duši a každá připomínka dřívějšího zdroje nepříjemných pocitů vede k intenzivní obraně vašeho těla před dalším zraněním. Najděte si jinou činnost. Začněte sportovat, naučte se hrát na ukulele, pečujte o kytky. Cokoliv, co vás bude bavit a nebude vám to otvírat dosud nezacelené rány. Počítejte s tím a připravte se na to.

5️⃣ Budete panikařit, že nevíte, co po skončení Sabbaticalu chcete dělat, a že nikam nesměřujete

Mysleli jste, že během volna konečně vypnete hlavu a ona vás přitom v jednom kuse bombarduje pochybnostmi a otázkami, na které nemáte odpověď. Neposlouchejte nic, co vám váš ukňouraný, vyčítavý nebo depresivní hlas v hlavě říká! Mluví z něj jen strach z nejistoty. Slibuju, že jakmile si vaše tělo a hlava dostatečně odpočinou, uklidní se i vaše myšlenky. Dokonce se vám rázem začne i úplně rozjasňovat - přijdou nápady nebo příležitosti, které jste nikdy předtím nezvažovali, a patrně to bude nakonec to, čemu se po Sabbaticalu budete skutečně věnovat. Nikdy se proto netrapte předem, co bude pak. Počkejte, až bude pak, a uvidíte, že potom budete vědět, co a jak. Do té doby ztlumte či ignorujte, co vám našeptává vaše mysl, a soustřeďte se na odpočinek.

6️⃣ Užívat si začnete až po nějakém čase

První měsíc uteče, protože budete dohánět zameškané resty z minulosti a taky budete pořád hlavou v práci, druhý měsíc patrně prozevlíte a až ten třetí nebo čtvrtý teprve začnete mít jasněji v tom, co vás baví a co byste chtěli dělat. To je obvykle teprve ta doba, kdy si začnete volna užívat i ve své hlavě. Buďte trpěliví a dejte tomu čas. Důvěřujte tomu, že když celý proces ozdravení neuspěcháte, zrodíte se poté znovu jako silnější, bystřejší, šťastnější a zdravější VY!

7️⃣ Nesnažte se to uspěchat

Se Sabbaticalem se to má podobně jako s ukončením dlouholetého partnerského vztahu: na začátku se ve vás možná rozprostře divná prázdnota, ale čím déle jste sami, tím víc si na novou situaci zvyknete, přijmete ji a teprve si ji začnete užívat. Proto je důležité tento proces znát a nesnažit se ho uspěchat. Počkejte, až se všechno zhojí a začnete mít znovu radost z toho, kde se právě nacházíte, a až teprve potom zkoušejte znovu "randit" s novou prací nebo s novým životem 🙂