👍 Proč si ji přečíst: Trpíte stresem z práce či už dokonce pociťujete náběh na vyhoření? Nebo prostě už jen nemáte z práce takovou radost jako dřív a sami nevíte, co se to s vámi děje? Pak určitě dejte této knize šanci! Napsal ji známý český psychiatr, který na problematiku stresu a vyhoření nahlíží více z medicínského hlediska, takže se kromě rad, co s tímto problémem dělat, dozvíte i spoustu velmi zajímavých informací o lidské fyziologii spojené se stresem a vyhořením postavených na výsledcích antropologických výzkumů a psychologických studií. Kniha je zároveň psaná velmi laskavým a osobním tónem - žádná suchá "medicínština"!

❤️ Co mi dala: Nejvíc mi pomohla stupnice jednotlivých fází vyhoření, kterou knížka popisuje, a jednoduché testy, které v knize jsou - díky obojímu jsem dokázala daleko lépe porozumět sama sobě. Ono když je to pro vás poprvé, tak fakt vůbec netušíte, co se to děje a proč už některé věci nejdou tak dobře jako dřív. Do té doby jsem brala spoustu projevů stresu a vyhoření jako zcela normálních, protože když takhle žijete několik let, tak se vám ta norma posune na úplně jinou úroveň. Žádné "poslouchejte své tělo" mi nikdy nepomohlo, protože jsem si spoustu signálů špatně vykládala nebo je nepovažovala za signály. Díky knížce jsem tak dokázala lépe rozpoznat, co je a není ok, a taky jsem to začala brát daleko vážněji!

5 z 5: Velmi hodnotná kniha, které značně prospívá, že je jejím autorem lékař-psychiatr a ne klasický pisálek self-help knih. Myslím, že by měl tuhle knihu dostat do rukou každý z nás, a to hned první den nástupu do práce, protože je skvělá i jako prevence! Pomůže nejen pochopit "Proč", ale také odhalit nežádoucí příznaky dřív, než je pozdě. Kéž bych si ji bývala přečetla dřív!