👍 Proč si ji přečíst: Kniha je volným pokračováním knížky Co vám výživoví poradci neříkají od stejných autorů. Zatímco její předchůdkyně je zaměřená spíše na faktickou stránku stravování a snaží se co nejvíce informovat o tom, jak si správně nastavit vyvážený jídelníček, tato kniha je spíše o tom, jak si správně nastavit vyváženou hlavu 🙂 Věnuje se psychologii hubnutí, vlivu diet na naši psychiku, psychosomatice v kontextu hubnutí a příčinám poruch příjmu potravy. První část se vám tak přinese porozumění tomu, proč ve svých cílech za zdravým a vysněným tělem selháváte a co s tím. V druhé části se dozvíte podobné informace jako v předchozí knize, tedy jak si jídelníček správně nastavit, aby byla hlava v klidu a zároveň jste dosahovali progresu. V poslední části vás pak kniha připraví na možné komplikace během vaší cesty a vyzbrojí vás informacemi, co s tím v takovém případě dělat.

❤️ Co mi dala: Stejně jako u předchozí knihy obou autorů jsem si říkala, kéž bych tohle četla jako teenagerka! Věnovala jsem se v té době latinsko-americkým tancům a so-called trenérka mi doporučovala zázračné diety typu jez celý týden jen kuřecí maso vařené na vodě a salátovou okurku. Jako jo, do vystoupení jsem zhubla mrtě kilo, ale pak jsem jich do dvou dnů normálního stravování ještě mrtě víc nabrala zpět. Hlava v háji, metabolismus v háji, trvalo mi spoustu let usilovné práce, než se mi vše dalo do normálu. Kniha mi aspoň zpětně pomohla porozumět tomu, co se s mým tělem a psychikou během těchto zkušeností dělo, a že můžu být ráda, že jsem tenkrát skončila "jen" u záchvatovitého přejídání a ne u něčeho ještě horšího.

4 z 5: Tu první knihu Co vám výživoví poradci neříkají bych doporučila přečíst naprosto všem - není primárně o hubnutí, ale o zdravém přístupu ke stravování, aby naše tělo mělo vše, co ke správnému fungování potřebuje. Toto její pokračování je již spíše určeno lidem, kteří jsou věčnými dietáři s proměnlivými výsledky. Určitě doporučuju přečíst zejména v případě, kdy se jídlo stává středobodem vašeho života - často na něj myslíte, máte jej spojené s odměnou za něco (sport, dokončený úkol, těžký den v práci apod.), případně pokud se vaše emoce odvíjí od toho, co zrovna sníte (např. dobrý pocit ze salátu a výčitky po dezertu). Kniha je napsaná velmi čtivě a je postavená na novodobých studiích - získáte z ní velmi kvalitní a hlavně v praxi použitelné informace, které vám na vaší cestě k novému tělu a zdravému nastavení hlavy skutečně pomohou. 5⭐ nedostala jen proto, že v ní není oproti její starší sestře zase o tolik víc nového, hodnotu má ale stále velkou!