👍 Proč si ji přečíst: Jestli stále věříte, že pomocí finančních bonusů a firemních benefitů dokážete zvýšit motivaci a výkonnost vašich zaměstnanců, tak si tuhle knížku rozhodně přečtěte! Přečtěte si ji i v případě, že už na tyto pohádky nevěříte, ale hledáte alternativní přístup, který vám k vyšší motivaci vašich zaměstnanců skutečně pomůže. A také se vám bude knížka hodit, pokud potřebujete posbírat argumenty pro vaše HR a management, proč by se měla otázka vašeho aktuálního nastavení "performance managementu" zásadně přehodnotit. V prví části knihy autor představuje 20 důvodů, proč tradiční benefitní a motivační programy nefungují. A je to věru působivé čtení! Druhá část knížky už je věnovaná modelu, který autor navrhuje použít místo těchto zastaralých způsobů. Staví ho na svých dlouhodobých výzkumech a v kostce obsahuje tyto pilíře: uznání, zplnomocnění, podpůrná zpětná vazba, partnerství, očekávání, zájem a důvěra.

❤️ Co mi dala: Já byla v té třetí skupině, tzn. hledala jsem argumenty, proč by se měl "motivační" systém, se kterým naše HR nově přišlo, změnit. Na základě všeho, co jsem doposud o lidské motivaci přečetla, jsem s ním zásadně nesouhlasila, ale potřebovala jsem pro argumentaci více munice. Knížka mi následně poskytla i skvělý podklad pro vytvoření návrhu nového systému, který byl již v souladu s nejnovějšími psychologickými výzkumy. Knihu zároveň využívám jako studijní materiál při mentoringu - pod všech 20 důvodů pro upuštění od tradičních bonusových a cukr/bič modelů bych se mohla z vlastní zkušenosti podepsat a díky knize k tomu mám i potřebná data, která mohu lidem, které mentoruju, poskytnout.

5 z 5: Pokud přemýšlíte, jak více podpořit angažovanost vašich zaměstnanců nebo jak je správně ocenit, takhle knížka je must have a za mě v TOP 10 knih pro leadery! Dokonale vysvětluje, proč jsou vnější incentivy špatný nápad a že rozhodně nepovedou k tomu, co od nich očekáváte (naopak vás to jako firmu bude stát pouze spoustu peněz navíc). Zároveň vás nasměruje, jak s lidmi pracovat tak, abyste co nejvíc podpořili jejich angažovanost. Přestože něco by se v té knize za mě dalo posunout ještě dál a do větší svobody, i tak je to boží knížka! Šup s ní do každé HR a manažerské knihovny!