👍 Proč si ji přečíst: Jedná se o jednu z mála knih, která řeší duchovní stránku naší osobnosti, ale nesklouzává do ezoterické literatury. Má nám pomoci probudit se ze světa sebeklamu a přimět nás žít v trvalé a nezamlžené bdělosti, stejně jako ta červená pilulka z filmu Matrix. Autor se snaží čtenáře přivést k uvědomění, že každý z nás uvažuje v rámci zažitých vzorců a přesvědčení. Ta jsou často mylná či úplně zcestná a jenom si jimi komplikujeme život. Ba co víc, jsou jen iluzí toho, jak svět funguje, protože něco jako opravdová realita ve skutečnosti neexistuje - existuje pouze naše interpretace reality. Když si to uvědomíme a dokážeme s tím pracovat, budeme žít daleko svobodněji a s větší lehkostí. Pokud ve vás tato slova rezonují, nyní už víte, kterou knížku hledat 🙂

❤️ Co mi dala: Nějak jsem s touto knížkou nedokázala najít propojení. Nesedl mi autorův styl psaní. Bylo to, jako by Čtyři dohody napsal autor knihy Odse*te se - tato kombinace laskavého tématu a rázné promluvy ke čtenáři mi k sobě prostě vůbec nešla. Klouzala jsem po povrchu a často se u čtení nudila. Většinu knížky jsem si nabubřele mrmlala: "Joo, tohle už vím" a "Tohleto už taky vím". Říkala jsem si, že možná kdybych si ji přečetla jako jednu z prvních knih na toto téma, oslovila by mě víc... A pak přišlo posledních pár kapitol a já si povídám: "Jo, holka, ještě tam zdaleka nejsi. Ještě se budeš chvíli muset probouzet." A tím uvědoměním na závěr to pro mě vlastně nakonec stálo za to.

⭐ 3 z 5: Duchovní kniha. Opravdová. Tím myslím žádné ezo. Tato rozměrově drobnější knížka obsahem připomíná Čtyři dohody mixnuté psychoterapeutickou literaturou, tak pokud se v téhle oblasti rádi probouzíte, mrkněte na ni - to, že mě osobně tolik nezaujala, neznamená, že nemusí být tou převratnou knihou právě pro vás. Naopak. Vím o několika lidech, pro které měla tato kniha zásadní význam, takže věřím, že je to u ní hodně o tom, jak vám sedne nebo nesedne způsob, jakým je napsaná. Myšlenky má každopádně velmi hodnotné a stojí za to číst ji pomalu.