*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:

Každý rok v prosinci dočítám alespoň jednu knihu, která by jinak už zůstala navždy rozečtená. Letos je to tahle.

Po první třetině jsem ji na dva roky odložila, nesedla mi. Její téma u sebe za téma nepovažuju (mám už z dřívějška optimalizováno vše, co jsem považovala za důležité, a občasné přešlapy neřeším), tak se mi těžko hledala motivace ke čtení.

Co je ale důležitější: i bez toho se mi nedařilo napojit na autorovo zapálení pro věc, které se pro mé oko projevovalo až příliš naléhavou dogmatickou dikcí, zdůrazňováním negativ a chybějícím balancování pozitiv.

Určitě musím ocenit množství zmíněných studií - je vidět, že si autor dal s knihou hodně práce, ale způsob jejich prezentace a použití v textu, doplněné o příležitostné vzdechy autora nad zkažeností dnešní digitální doby, odráží víc zjevný osobní postoj autora k tématu než jeho kritický přednes argumentace.

Knize dávám 3⭐ za již zmíněné studie a za množství praktických tipů, které zcela jistě mohou čtenářům, jež u sebe potřebu digitálního detoxu vnímají, pomoci. Nebýt nich, šla bych s hodnocením níž a odkázala bych raději někam, kde vás budou méně strašit a nabídnou vám i jiná řešení než pouhá omezení či úplné odpojení.

Je mi to moc líto, snad mě Matěj nezabije 🙏