👍 Proč si ji přečíst: Vzletným jazykem psaná kniha, která pomáhá na cestě za znovunalezením vnitřní svobody. Z dětství si přinášíme spoustu vzorců myšlení a světonázorů, o kterých ani sami nevíme, ale které zásadně formují náš život, naše chování, prožívání, vztah k sobě i k druhým lidem. Autor předkládá čtyři dohody, které bychom měli sami se sebou uzavřít. Pokud je budeme skutečně naplňovat, můžeme se od našich podvědomých vzorců osvobodit a žít skutečně život jen podle sebe a ne podle očekávání druhých. Ve výsledku se jedná o psychoterapeutickou literaturu napsanou ezo jazykem, principy v ní popsané jsou však postavené na reálných psychologických základech a na převzetí vlastní odpovědnosti, takže nejde o žádnou brakovou "vesmírnou" literaturu.

❤️ Co mi dala: Když jsem ji začala číst, trošku jsem se zprvu vyděsila - úvod knihy zní opravdu hodně ezotericky. Ale vytrvala jsem a postupem času jsem začala vnímat, co se autor snaží tímto pro mě ne úplně blízkým jazykem říct. A viděla jsem, že to jsou velmi krásná slova a velmi pravdivé principy, které znám z psychoterapeutické literatury. Knížka tak pro mě nakonec byla nečekaným pohlazením a prostorem pro hluboké zamyšlení. Nad sebou, nad tím, kde jsem na sebe moc přísná, kde sama sebe limituju, kde se nemám dost ráda. Fakt se mi moc líbila a těším se, až se k ní za pár let znovu vrátím, a najdu si v ní zase nové úhly pohledu.

5 z 5: V tomhle případě jsem výjimečně i s tím ezo jazykem ok, protože ne každý si přečte odborné knihy - ve výsledku je tak dobře, že se tyto myšlenky dostávají k širší populaci, i kdyby jen díky tomu, že se pro to použije trochu odlišný jazyk. Pokud si tedy tento ezo styl odmyslím a půjdu jen po hloubce a moudrosti myšlenek, je to opravdu velmi krásná kniha a to nejhlubší pohlazení. Nejsem si však jistá, jestli při jejím čtení u každého dochází k pochopení podstaty... Připodobnila bych ji ke čtení Malého prince: za jednotlivými slovy může být buďto velmi povrchní pohádka nebo velmi hluboké porozumění. Přestože jde tedy o malou knihu, je potřeba ji číst velmi pozorně a vnímat i slova mezi řádky.