👍 Proč si ji přečíst: Ideálně ne kvůli tomu, abyste se naučili manipulovat s druhými 🙂 Tato kniha je totiž jedna z těch, která bude v rukou jednoho pomocníkem a v rukou druhého škodlivou zbraní. Už proto je dobré si ji ale přečíst - nikdy nevíte, do čích přesvědčovacích pastí spadnete. Knížka vám pomůže rozpoznat manipulační hry druhých i sociální situace a kontexty, kde se dostáváte pod psychologický nátlak už z vlastní povahy té situace. Jejich rozpoznáním se zvyšuje šance, že nebudete jednat zkratkovitě na autopilota, ale že budete činit více vědomých rozhodnutí, která povedou k vaší celkové vyšší spokojenosti.

❤️ Co mi dala: V hodně částech knihy, které popisovaly automatické reakce běžného člověka na určité podněty, jsem se nenacházela, ale to snad nikdo není natolik slepý, že by nerozpoznal absolutně žádný náznak manipulace, který kniha zmiňuje. Přesto pro mě byla knížka velmi užitečná. Pochopila jsem například, proč mám ještě stále tendenci na určitý druh prodejních strategií přirozeně naskakovat. Zároveň byla skvělým výčtem všech možných manipulačních a nátlakových strategií a technik, takže pro mě sloužila jako takový dobrý test toho, které už znám a jsem schopna se jim tím i vyhnout, a které jsem neměla vůbec zvědomělé. Co víc, které jsem možná sama automaticky používala! Takže pro mě taková hezká oboustranná korekce 🙂

4 z 5: Na rozdíl od knih typu Nikdy nedělej kompromisy (Chris Voss), které nás učí, jak si pro sebe vyjednat ty nejlepší možné podmínky, tato knížka vybavuje čtenáře obrannými mechanismy, které mají pomoct v rozpoznání a obraně před manipulací. Přestože mě čtení tohoto druhu knížek až tak nebaví, jednou za čas se do nich pustím, protože to beru jako povinnou vzdělávací literaturu. Je i docela čtivě napsaná, přestože místy by mohla být trochu méně ukecaná. Velmi užitečná knížka na podporu kritického myšlení a za mě jedna z povinných výbav domácnosti každého občana.

EDIT: Kniha vyšla v roce 2023 v nové verzi doplněné o kontext online prostředí - najdete ji pod novým názvem “Nové zbraně vlivu”.