👍 Proč si ji přečíst: Pokud byste se rádi zdokonalili ve vyjednávacích dovednostech, toto je jedna z prvních knih, po kterých byste měli sáhnout. Chris Voss působil jako špičkový profesionální vyjednavač a kniha je plná poutavých příběhů z jeho praxe. Prostřednictvím nich ukazuje základní zásady a principy vyjednávání, které můžete uplatnit nejen v případě, když vás někdo vydírá nebo vám unese partnera 🙂, ale také v běžném životě. Tipy a nástroje, které autor sdílí, jsou velmi snadno použitelné, kniha navíc i velmi hezky přibližuje psychologii lidí, s nimiž se dostáváme do vyjednávacího vztahu. Pomáhá nám tak lépe pochopit motivy, které stojí za jejich jednáním, a tím zase o něco zvýšit pravděpodobnost, že nakonec najdeme z problematické situace společné východisko.

❤️ Co mi dala: Kromě několika užitečných tipů, jak při vyjednávání postupovat, mě knížka nejvíc obohatila v tom, že jsem následně byla schopná rozeznat, když se na mě tyto praktiky někdo pokusil sám použít. To, že je na mě někdo použije, samo o sobě nemusí být nic špatného, jen jsem nyní získala možnost na to již adekvátněji a ve výsledku úspěšněji reagovat. Užitečná pro mě byla také možnost nahlédnout do toho, co se při vyjednávání v našich hlavách vůbec děje. Umožňuje mi to lépe se nyní do "protistrany" vcítit a snažit se najít cestu, kde budeme oba v pohodě, místo toho, abych se snažila druhého člověka "zničit" a za každou cenu vyhrát.

4 z 5: Kniha je díky svým příběhům poutavým čtením, takže i kdybyste nevyužili všech nabízených tipů pro úspěšné vyjednávání, i tak má tato kniha dostatečnou čtenářskou hodnotu. Nebyla pro mě sice "life-changerem", ale měla na kvalitu mého života velmi dobrý dopad, takže za přečtení určitě stála!