👍 Proč si ji přečíst: Myslíte si, že jednáte racionálně a rozhodujete se na základě faktů? Knížka vás rychle vyvede z omylu. Lidský mozek je úžasný, ale je nedokonalý. Díky tomu jsme jako lidé daleko méně racionálními bytostmi, než si o sobě sami myslíme. A je fajn to vědět a díky tomu se možná k té racionalitě zase o kousek víc přiblížit 🙂 Jestli se vám líbila knížka Myšlení rychlé a pomalé, bude se vám líbit i tato. Napsal ji profesor psychologie a behaviorální ekonomie a popisuje v ní nespočet experimentů, které byly v minulosti provedeny, a které se snažily odpovědět na otázku, do jaké míry svá rozhodnutí skutečně kontrolujeme, a do jaké míry jde o rozhodování našich emocí, na jejichž strunu nám jen někdo šikovně brnknul.

❤️ Co mi dala: U tohoto typu knih mám ráda, jak mě vždycky dostanou nohama na zem. Ne, opravdu nejsi tak racionální, jak si myslíš. Ne, opravdu nejsi tak jedinečná, mají to takhle všichni. Největší užitek však vždy vnímám ve větším "vědomí" tam, kde je ho opravdu zapotřebí, např. u reklam, vyjednávání, manipulace, apod. Díky této knize se vám zmenšuje pravděpodobnost, že vám někdo prodá něco, co vůbec nepotřebujete, nebo za takovou cenu, již byste za normálních okolností nebyli ochotni zaplatit. Knih, které napomáhají k lepšímu kritickému myšlení není v tomhle ohledu nikdy dost. Přestože mě tento typ knížek nebaví až tak moc jako jiné druhy seberozvojových knih, beru jejich čtení sama pro sebe jako jakousi občanskou či lidskou povinnost a není pochyb o tom, že mají na kvalitu mého života velmi pozitivní vliv 🙂

4 z 5: Bez pochyby hodnotná kniha, u které ale musím říct, že mě až tak nebavila číst - autor se v experimentech vyžívá opravdu hodně, přišlo mi, že jde spíš o velkou knihu experimentů než o jejich abstrakci 😀 Ale záleží na čtenáři - někoho přesně tyto příběhy baví, já osobně je preferuju spíše jako doplnění k teorii. Musí mi ji pomoct ilustrovat a pochopit, ale ne mě zcela zahltit. Ale bude to otázka osobních preferencí. Kniha Myšlení, rychlé a pomalé ale za mě byla každopádně o kus lepší.