👍 Proč si ji přečíst: Daniel Kahneman jako psycholog a zároveň nositel Nobelovy ceny za ekonomii v této knize zmapoval, jakým způsobem se formuje náš úsudek a jak vnikají naše rozhodnutí. Dozvíme se zde, jak nedokonale náš mozek funguje a na jaké chyby v úsudku si dát pozor. Autor zde představuje dva systémy uvažování, které řídí to, jak se rozhodujeme: Systém 1, který je rychlý, emocionální a intuitivní, a Systém 2, který je pomalý, racionální a logický. Pomocí výsledků mnoha studií a malých testů, které si můžete při čtení vyzkoušet i sami na sobě, velmi rychle zjistíte, že pokud jste si mysleli, že víte víc než ostatní nebo že je váš úsudek a způsob uvažování takřka neomylný, budete z tohoto omylu velmi rychle vyvedeni 🙂 Díky této knize si dokážete více uvědomit, kdy zapojujete Systém 1 nebo Systém 2, zvědomit si chyby ve svém úsudku a možná se jich tak často vyvarovat a stát se více "člověkem rozumným".

❤️ Co mi dala: Spoustu konceptů z knihy jsem si pamatovala už ze studia sociální psychologie na výšce, ale až doposud jsem k nim nikdy neměla tak ucelený a pro běžného člověka uchopitelný přístup. Tím chci říct, že přestože můžete některé koncepty z knihy znát, stejně to bude, jako byste je objevili poprvé. Na knize mě bavil nejen její obsah, ale i to, jak autor knihy přesně dokázal odhadnout, na co zrovna při jejím čtení v daný okamžik myslím, a vždycky mě "nachytal" 😄 O to víc mi to pomáhalo pochopit, že můj mozek vskutku není nijak zázračný či výjimečný, a že všechny mé sebevědomé úsudky stojí na velmi vratkých základech - měla bych být proto velmi obezřetná v tom, jak skálopevně o nich budu přesvědčená!

5 z 5: Jedna z nejužitečnějších knih v oblasti seberozvoje a práce s lidmi. Taková povinná četba, která vám navíc zaručeně obohatí váš život. Vážně, s touto knihou nemůžete sáhnout vedle! Koho by náhodou vyděsila tloušťka knížky, dobrá zpráva je, že existuje i jako audiokniha 😉