👍 Proč si ji přečíst: Pokud se chcete dozvědět, jak dostat do vaší hlavy klid, jak zahnat pochyby a myslet pozitivně, či potřebujete získat odvahu a namotivovat se, pak koukněte na tuhle knížku. Autorem je známý mentální kouč českých vrcholových sportovců, který v knize sdílí své znalosti a zkušenosti z oblasti mentálního tréninku. Na konkrétních příkladech uvádí, jak dokáže naše nesoustředěnost, nízká sebedůvěra a mentální nestabilita podkopat náš výkon nehledě na to, jak velký máme talent nebo jak moc jsme trénovali. Naše hlava dokáže být našim největším nepřítelem. Prostředí vrcholového sportu se od našeho běžného života liší především tím, že psychický tlak a stres jsou zde na mnohonásobně vyšší úrovni. Proto pokud existují techniky pro zlepšení mentální odolnosti, které v této doméně skutečně fungují, byla by škoda takové moudrosti nevyužít i v náš vlastní prospěch!

❤️ Co mi dala: Líbilo se mi, že jsou příklady uváděny ze sportovního prostředí - říkala jsem si, že pokud nějaké techniky čištění hlavy fungují na vrcholové sportovce, pak se musí osvědčit i v mém běžném, daleko méně stresujícím životě. O to víc mě to motivovalo, zkusit je do svého běžného života zařadit. Oblíbila jsem si zejména techniku vizualizace a techniku dvojčete, které od té doby uplatňuju, přestože ne vždy v tak precizní formě, jak je popsáno v knize.

4 z 5: Jsou zde zkombinovány informace z různých knížek, které už jsem sice povětšinou četla, ale právě to jejich unikátní propojení spojené se zkušenostmi z autorovy praxe mentálního kouče ji dávalo přidanou hodnotu. Jen mi přišlo, že šla informačně pořád trochu po povrchu - na to, jaké má její autor zkušenosti, by v ní podle mě mohlo být popsáno i více. Knížku však určitě můžu doporučit jako úvodní vhled do toho, jak pracovat se svou hlavou a cvičit svou mentální odolnost - je to pěkný souhrn a příjemné čtení. A knížka moc hezky voní 🙂