👍 Proč si ji přečíst: Knížka je zaměřená na různé techniky zvládání chronického stresu a posílení mentální odolnosti. Představuje autorův známý koncept "inner game", což je ve zkratce neustálý vnitřní souboj mezi námi a naším vnitřním hlasem v hlavě, který nás tak rád kritizuje, koriguje a hlídá. Pokud je tento hlas hodně silný, může nás brzdit v našem rozvoji a obecně nám hodně zkomplikovat život. V této knize autor zkoumá jeho vliv na naši sníženou schopnost odolávat stresu. Domnívá se, že to nejsou vnější stresory, které nám stres způsobují, ale že u nás ve skutečnosti stres vzniká právě jako důsledek působení tohoto vnitřního hlasu, který nás dokáže úplně vyschízovat. Kniha tak poskytuje 8 technik, které mohou pomoct chmurné myšlenky a z nich plynoucí náročné situace zmírnit a do budoucna i zcela odstranit.

❤️ Co mi dala: Pro mě měla kniha hned dva přínosy. První byl ve zmíněných technikách, z nichž mi většina přišla opravdu přínosná, a druhý přínos vycházel ze samotného teoretického východiska, které autor předkládal. Pochopení toho, že to nejsou vnější okolnosti, které mě tak "terorizují", ale že jsem to já sama, kdo je na sebe nechává tímto způsobem působit, byla pro mě naprosto oči otvírající. Díky knize jsem se postupně naučila oddělit samu sebe od toho hlasu v hlavě, kterému se pořád něco nezdálo. Teď mu říkám: "Jo? Máš strach, že v té nové roli selžeme? Tak díky za info, zkusím si na všechna ta rizika, na které mě upozorňuješ, dát pozor, když se taková situace opravdu objeví. Do té doby buďme v klidu, teď se nic neděje". A fakt to postupem času začalo fungovat. A funguje mi to až doteď!

5 z 5: Naprosto boží knížka, která se skvěle doplňuje s knihou "Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření". Ta je pojatá z více medicínského hlediska a zaměřuje se spíše na dopady stresu a vyhoření. Díky ní pochopíte podstatu a kontext. Tato kniha pak na problematiku stresu a mentální odolnosti nazírá více terapeutickým a koučovacím způsobem - díky ní pochopíte, co s tím máte dělat. Je opravdu skvělá!

V tištěné formě už ji seženete jen v antikvariátech, ale doporučuju klidně i audioverzi.