👍 Proč si ji přečíst: Kniha je v kostce o tom, jak se dopracovat ke své práci snů. Bude pro vás ideální, pokud: 1) se teprve na svou kariérní cestu vydáváte a chcete zjistit, jak se vypracovat, nebo 2) nevíte, co byste chtěli dělat, a čekáte, až vás něco osvítí, nebo 3) už nějakou dobu pracujete, ale to, co děláte, vás (už) nenaplňuje. Knížka vám pomůže dát střízlivý pohled na to, co je možné, a jak si rámci svého postupu za vysněnou kariérou a životem počínat. Autor se v knize vymezuje vůči tvrzení, že máme dělat jen to, co nás baví, a také vůči tomu, že nejprve potřebujeme přijít na to, co je naší vášní, a pak teprve jít tuto práci hledat. Podle něj to funguje přesně obráceně - abychom jednou mohli dělat práci svých snů, potřebujeme se nejprve vypracovat. To občas znamená dělat i to, co nás nebaví nebo to není naší vášní. Podstatou ale je, že máme jasnou vizí toho, proč to zrovna děláme a k čemu se nám to bude do budoucna hodit. Díky tomu nám bude i taková "přechodná" práce dávat smysl, naučíme se ji mít svým způsobem rádi a začneme postupně zažehávat plameny své pracovní vášně, které budou s každým dalším kariérním krokem stále více sílit.

❤️ Co mi dala: Na začátku jsem si říkala, že autor nepřišel s ničím převratným... Až pak mi došlo, že jsem ve svém kariérním životě jen úplnou náhodou intuitivně volila stejnou cestu, jakou v knize popisuje, a že to podle všeho není něco, co by přirozeně dělal každý. V tu chvíli jsem dokázala ocenit, jak velkou hodnotu tato kniha může pro druhé mít. Sama pro sebe jsem si tak z knihy již nic nového nepřinesla, ale moc ráda ji používám jako doporučení pro své blízké, kteří se kariérně hledají nebo znovu hledají.

4 z 5: Rozhodně bych ji velmi doporučila přečíst lidem kolem dvacítky, kteří jsou na začátku své kariéry a přemýšlí, kam se vydat, a pak všem, kteří se ve svém pracovním životě ještě pořád úplně nenašli a pomohlo by jim zamyslet se nad vším zase z trochu jiného úhlu. Nassim Taleb by mě za to, co teď napíšu, asi ukřižoval, ale: minimálně pro mě osobně přístup popsaný v knize skutečně fungoval, tak třeba pomůže i vám 😁