👍 Proč si ji přečíst: Ať už jste nezávislým profesionálem mnoho let, nebo po životě volnonožce teprve pokukujete, tato knížka vám bude tím nejlepším přítelem na vaší cestě. Slušelo by jí možná i lepší označení "encyklopedie". Najdete zde totiž absolutně vše, co potřebujete jako freelancer vědět, a vlastně ještě mnohem více. Všechno je navíc vysvětleno do toho nejmenšího detailu, takže by podle ní zvládlo začít podnikat snad i malé dítě. Fascinující je na této knize však nejen její rozsah a detail, ale i univerzálnost použití - její rady vám budou přínosné nejen ve skutečně každém freelance oboru, ale dokonce i když jako volnonožec vůbec nepůsobíte a jste ještě stále zaměstnancem nebo například vlastníte firmu.

❤️ Co mi dala: V době, kdy jsem knihu četla, jsem byla ještě fulltime zaměstnancem s tím, že jsem občas udělala placenou zakázku bokem a o čistém freelancingu jsem uvažovala až v horizontu několika dalších let. Přesto pro mě kniha byla velmi zajímavým a přínosným čtením! Nejvíce mě zaujaly kapitoly o tom, jak pečovat o reputaci, jak rozvíjet odbornost a kariérní strategii, jak na osobní značku, jak pracovat s financemi, s webem a sociálními sítěmi a jak na osobní produktivitu. Vše jsem totiž zužitkovala jak při práci s klienty, tak i v tom "nefreelance" životě.

5 z 5: Váhala jsem mezi 4 a 5, protože knize zkrátka nelze upřít, že je opravdu velmi obsáhlá a občas jde do detailu až příliš na úkor čtecího flow. Nakonec ale převládla její hodnota a ta je absolutně nesporná. Klobouk dolů před Robertem Vlachem za toto veledílo, muselo to dát neskutečné množství práce... Pokud zvažujete cestu volnonožce, tak tohle je VAŠE kniha!

Btw. komu by rozsah knihy způsoboval prokrastinaci v jejím čtení, může využít audioknihu, případně si ji přečíst v její anglické verzi, která je kratší a obsahuje ještě více novinek a doplnění. Anglické dvojče "The Freelance Way" navíc obsahuje i exkluzivní tipy od světových kapacit a mých hrdinů jako je David Allen, Adam Grant, Austin Kleon či David H. Hansson, což už by samo o sobě mělo být dostatečným důvodem k jejímu přečtení😍❤️

📚 Tato knížka se stala Knihou měsíce Února 2023

Vybral ji pro vás podnikatelský poradce, zakladatel komunit Navolnenoze.cz a Freelancing.eu a také autor této knihy Robert Vlach a tady se dozvíte, proč byste si ji určitě měli přečíst: