👍 Proč si ji přečíst: Pokud pracujete jako Scrum Master nebo Agilní kouč je pro vás tento Průvodce povinnou četbou. Stejně tak pokud pracujete v týmu nebo s týmem, který scrumový způsob organizace práce již využívá. Zajímat by vás však mohl i v případě, že vás ve firmě čeká nová výzva, kdy budete pro konkrétní zákazníky vyvíjet nový produkt či službu a v projektu je hodně nejistot a neznámých. Scrum je procesní způsob upravující práci v týmu tak, aby dokázal neznámá místa rychle odhalovat a na nejistoty rychle reagovat. Při jeho správném použití a vhodném kontextu vám pomůže s lepší týmovou organizací, s funkční spolupráci se zákazníkem, s minimalizací rizik a s doručováním skutečné hodnoty při minimalizaci zbytečného plýtvání. Tento průvodce vám v kostce ukáže jak na to.

❤️ Co mi dala: Když jsem jako Scrum Master začínala, získala jsem díky Průvodci základní seznámení se scrumovým procesem. Ale velmi dobře si pamatuji, že jsem jej brala jako nějakou "brožurku" - prolítla jsem těch pár stran, které Průvodce má, a brala to jako "inspiraci". Netušila jsem, o jak důležitý dokument jde a že každá věta v něm má své zásadní místo. Že jej nemám brát jako inspiraci, ale pokud to se Scrumem myslíme vážně, je potřeba dodržet všechny jeho části, aby to do sebe správně zacvaklo. Takže jako mnoho jiných týmů jsme aplikovali tupý proces bez hlubšího pochopení hodnoty za ním, a dopracovali se k dvoutýdennímu vodopádovému přístupu, který jsme nazývali "Scrumem". Trvalo mi pak ještě pár let, než jsem pochopila skutečný rozdíl mezi agilním a tradičním přístupem a dokázala tak Scrum a jeho správné využití opravdu aplikovat.

4 z 5: Od poslední aktualizace Průvodce v roce 2020 se dá říci, že je skutečně použitelným návodem pro to, jak Scrum v týmu správně využívat. Potíž je však v tom, že je tato příručka napsaná velmi minimalisticky. Není zde ani slovo navíc. V praxi to znamená, že každá zde napsaná věta vyjadřuje zásadní informaci, což vyžaduje velmi pozorné a opakované čtení, jinak vám unikne mnoho zásadních věcí. Co jsem však vždy v Průvodci postrádala nejvíc, je jeho filozofické ukotvení v agilním mindsetu, hodnotách a principech. Osobně to považuju za důvod, proč je Scrum navzdory jasnému Průvodci v mnoha českých firmách tak velmi špatně používán a proč často daleko více slouží jako nástroj managementu a Projektového Managementu k řízení lidí, než aby sloužil samotnému týmu jako pomocník pro doručování hodnoty zákazníkovi. Z toho důvodu vřele doporučuju přečíst si zároveň s Průvodcem i knihu "A Scrum Book: The Spirit of the Game", která vám pomůže se skutečným pochopením přínosu a použití Scrumu a zvýší pravděpodobnost, že vám Scrum v týmu bude opravdu fungovat.

ℹ️Anglický originál Průvodce je ke stažení na stránkách https://scrumguides.org/. Pokud byste si rádi Průvodce přečetli v češtině, najdete jej na stránkách české agilní komunity CzechAgile zde. Na tomto překladu jsem se podílela a mohu tak zaručit jeho vysokou odbornou kvalitu (v žádném nedoporučuji číst "českou" verzi, která je ke stažení na oficiálních stránkách Scrum Guide - je zjevně udělaný jen přes Google Translator a nebude vám dávat smysl).