👍 Proč si ji přečíst: Tvoříte vlastní projekt? Občas se na něčem zaseknete a máte chuť to vzdát? Hltáte knihy o tvůrčím procesu doufajíc, že vám pomohou? Pokud jste ještě nečetli nic na toto téma od Setha Godina nebo od Stevena Pressfielda, budete z této knížky odvaření. Je hodně jiná. Nejedná se o souvislý text, spíše o soubor 219 zamyšlení nad tématem tvůrčí práce. Pokud však už máte v této oblasti něco načteno, patrně pro vás půjde jen o refresh věcí, které už byly napsány dříve. I tyto věci jsou zde však často podány novou optikou, a tudíž při čtení stále velice dobře fungují.

❤️ Co mi dala: S knihou jsem prožívala zároveň růst a zároveň velkou frustraci. Během jejího čtení jsem totiž nechávala v hlavě zrát dva různé projekty: virtuální školu pro Scrum Mastery a Agilní kouče, kterou jsem nakonec i úspěšně přivedla na svět pod názvem Agile Master Class, a potom jeden neurčitý nápad spojený s mou velkou láskou k seberozvojové literatuře. V tom prvním případě jsem měla díky letitým zkušenostem z oboru jasnou představu o všem a knížka mi tak pomáhala vše jen víc zpřesňovat a vyplňovat slepá místa. Boží. Frustraci v případě druhého projektu si však ani neumíte představit. Pro koho to bude? Nevím. Co chcete dokázat? Nevím. Chybí mi zkušenosti, znalost publika, všechno. A tady mi kniha nijak nepomohla. Z mlhy mě nevyvedla, první kroky neporadila. Trochu škoda...

4 z 5: Výhodou nesouvislého formátu knihy byla schopnost udeřit často hřebíček na hlavičku, nevýhodu pak vidím ve zvýšených nárocích na pozornost čtenáře, protože úvahy byly krátké a úderné a každá vyžadovala samostatné zamyšlení. Pro mě osobně tak bylo náročné dostat se do čtecího flow. Na druhou stranu, u tohoto typu knížek asi ani není žádoucí je jen tak zhltnout - spíše ji konzumovat pomalu po malých částech, aby stihla rezonovat. Knihu si ideálně dejte, až když máte o svém projektu aspoň trochu jasnější představu. Bude pak působit silněji.

*Pokud knihu koupíte ZDE, dostanete na ni po zadání kódu “agilefluencer” 20% slevu.