👍 Proč si ji přečíst: Kniha dodá drive a optimismus všem, kteří chtějí rozjet vlastní podnik nebo se rozhoupávají k novým inovacím. Autor tvrdí, že co aktuálně firmám velmi chybí, je vůle inovovat, schopnost podněcovat a ochota riskovat - pokud toto nějaká firma dokáže ovládnout, má tak oproti ostatním velkou konkurenční výhodu. Podněcuje tak k tomu, aby firmy začaly upouštět od dlouze promýšlených strategií, analýz a plánování a místo toho raději zkoušeli své nápady co nejdříve ověřovat v praxi. Někdy tak totiž i ze zdánlivě hloupých nebo triviálních nápadů mohou vzniknout epické věci. Autor zkrátka nabádá firmy k agilnějšímu přístupu a využívání design thinkingu, což jako zarytý agilista můžu jen maximálně podpořit 🙂 Jde to nějak zkrátit? Zkrať to! Jde to zjednodušit? Zjednoduš to!

❤️ Co mi dala: Další dávku motivace pohnout se svými osobními projekty zase o kus dopředu. Přestože je mi totiž přístup autora velmi blízký a sama tento přístup firmy učím, občas na to v osobním životě sama zapomínám. Promýšlím a šperkuju a časem začnu prokrastinovat, protože mi chybí ta malá vítězství z drobných posunů. Naprosto se tak ztotožňuji s tím, před čím autor sám varuje: prvotní nadšení rychle vyprchá, a dříve než se dostanete do cíle, necháte věci, aby se vrátily do starých kolejí. Ztratíte tak zkrátka sílu nebo chuť je dál posouvat. Kniha mi tak pomohla zabrat ještě víc a nedopustit, abych polevila jen proto, že některé věci trvají dlouho.

4 z 5: Tenká knížka na jeden/dva dny dodávající motivaci a drive. Do pěti hvězd chybí jen to, aby kniha řekla i to, jak objevit tu svou "bednu" (projekt) a jak s ní dál pracovat, a ne jenom: "Čeho se bojíš? Jdi do toho!". V tomhle mi z hlediska osobních projektů přišla přínosnější kniha Jak dělat, co vás baví, a dostat za to zaplaceno nebo její pokračování Začni vydělávat na tom, co tě baví. Jinak je to ale velmi sympatická kniha!