👍 Proč si ji přečíst: Chris Anderson je kurátorem TED Talks - pro napsání knihy o tom, jak vystavět skvělou prezentaci, je tak jednou z nejpovolanějších osob. Kniha vám dá velmi užitečný rámec toho, jak svou prezentaci postavit, abyste ji zacílili na ty správné posluchače a předvedli skvělý výkon. Pomáhá ujasnit si, co by mělo být hlavním cílem vaší řeči, a na základě toho pak i spoustu tipů, jak ji dovést k dokonalosti, aby u publika správně zarezonovala. Mimo to se dozvíte i o tom, jak obecně při přípravě řeči postupovat, abyste byli včas skvěle připravení. Ano, kvalitní prezentování je otázka praxe, ale s pevnými teoretickými základy ji i tak dokážete posunout na úplně jinou úroveň, a v tomto vám kniha dokáže velmi účinně pomoci.

❤️ Co mi dala: Kniha mi pomohla zejména ve dvou věcech: První byla schopnost si na základě jejich rad mnohonásobně více zkvalitnit formální stránku mých prezentací, protože jsem díky správnému dávkování a načasování informací dokázala dosáhnout daleko lepšího dopadu na publikum než dřív. Zkrátka jsem jim konečně skutečně dokázala předat to, co jsem se snažila sdělit. Druhou byla pomoc v tom, jak si přípravu prezentace správně rozvrhnout a jak v rámci ní účinně postupovat, aby pak výsledek co nejvíce odpovídal mým představám (a ne nočním můrám).

4 z 5: Ač mi kniha chvílemi přišla trochu zdlouhavá, líbilo se mi, že nebyla pouze soupisem nudné teorie, ale že k vysvětlení dopadu různých způsobů formulací nebo různých forem prezentace autor využívá ukázek konkrétních TED prezentací - nejen tedy, že se zábavnou formou dozvíte vše, co o tvorbě prezentace potřebujete vědět, ale zároveň se díky ukázkám z TED talků obohatíte o spoustu zajímavých informací i z jiných oblastí. Za mě je ideální, když se knížka zkombinuje s nějakým praktickým školením, kde vám někdo dokáže poradit i s vaši rétorikou, protože tohle vám kniha přece jenom sama o sobě předat nedokáže. No a pak už jen hurá na prkna! 🙂

📚 Tato knížka se stala Knihou měsíce Července 2022

Vybral ji pro vás specialista na prezentační a řečnické dovednosti, který se intenzivně věnuje také improvizaci a stand-up comedy, Martin Vasquez a tady se dozvíte, proč byste si ji podle něj měli určitě přečíst: