👍 Proč si ji přečíst: Pokud si v interakcích s ostatními lidmi připadáte jako mimozemšťan, počínáte si neohrabaně, dostáváte se snadno do konfliktu nebo nepatříte zrovna mezi ty nejoblíbenější společníky a chcete s tím vším něco udělat, tato knížka je zde právě pro vás! Mohla by vám pomoci pochopit, v čem vězí problém, a nasměřovat vás k jeho nápravě. Dostanete jakési notičky pro základní interakce s lidmi. Dokážete lépe řešit konflikty, stanete se lepším posluchačem a vítanějším společníkem.

❤️ Co mi dala: Pracuji s lidmi přes 10 let. Komunikace a vztahy s nimi jsou jedním z mých hlavních pracovních nástrojů a hodně se o tuto tématiku zajímám, takže se přiznám, že pro mě zde úplně moc nového nebylo. Často jsem dokonce měla s některými radami v knize etický problém - to je ale podle mě dáno odlišnou dobou, ve které kniha vznikla, a tím, jak odlišnou optikou některé věci vnímáme nyní. Co byla dříve společenská konverzace, to je dnes považováno za manipulaci za hranicí etiky. Nejzajímavější z knihy tak pro mě ve výsledku bylo uvědomění, kolik komunikačních technik vlastně zcela automaticky používám. To mě samotnou překvapilo.

2 z 5: Přiznám se, že tato knížka mě za srdce nechytla. Ta hranice mezi zlepšením vztahů a naváděním k manipulaci byla za mě příliš tenká. Kniha je psána s dobrým úmyslem, který ale může ve špatných rukou během chvíle napáchat dlouhodobé škody. Knížku bych tak doporučila asi jen těm, kteří u sebe opravdu silně vnímají problém s komunikací a ve vztazích s ostatními lidmi a neví proč to tak je - kniha jim může pomoct zjistit, kde může být zakopaný pes. Ale třikrát bych podtrhla autorova slova, že vše, co nakonec z knihy použijete, musí být míněno s naprostou upřímností a ne za účelem dosažení svých cílů na úkor druhého člověka.

📚 Tato knížka se stala Knihou měsíce Října 2022

Vybral ji pro vás učitel a popularizátor angličtiny, autor her Rozmluvíme Česko a dvou knih "Zamilujte se do angličtiny" a "365 anglických cool frází a výrazů” Broňa Sobotka a tady se dozvíte, proč byste si ji podle něj měli rozhodně přečíst: