👍 Proč si ji přečíst: Kniha o tom, jak dítě vychovávat za pomocí odměn a trestů. Jejím autorem je uznávaný dětský psycholog, který se věnoval studiu vývoje dětí v ústavech a ve své době představoval moderního reformátora péče o děti, který se zasloužil o zdůraznění nezastupitelné úlohy rodiny. Tato kniha obsahuje myšlenky, které byly za dob našich rodičů převratné, je však s podivem, že vyšla až v roce 2015, kdy už se vědecký diskurz posunul k poněkud odlišným výchovným stylům... Přečetla bych si ji tak pouze v případě, že i přesto trváte na tom, že jinak než metodou cukru a biče dítě nevychováte.

❤️ Co mi dala: V první řadě zejména pochopení toho, jak moc se doba v rámci přístupu k výchově dětí za několik posledních let změnila. A že je mi vlastně líto rodičů, kteří výchovu odměna-trest praktikují, protože se při tom jako rodiče daleko víc nadřou. A že je mi taky líto dětí, které jsou i v dnešní době stále tímto způsobem zbytečně ohýbány, navzdory tomu, co už ví moderní psychologie o vývoji našich mozků a o vlivu odměn a trestů na naši duši. V dobré víře, že rodič dělá pro své dítě to nejlepší. Kurec. Akorát smutek mi ta knížka přinesla.

1 z 5: Na dnešní dobu již dost zastaralá kniha, celá o tom, jak "správně" dítě odměňovat a trestat (a ano, včetně fyzických trestů). Vhodná maximálně tak do zcela disfunkčních rodin, pro které by byl respektující přístup úplné sci-fi, a díky této knížce aspoň budou třeba schopni dítě tolik nemlátit nebo ho méně uplácet, aby nezlobilo. Se vší úctou k autorovi, který ve svém oboru přinesl mnoho dobrého, tato kniha už by podle mě měla zcela zmizet z knižních pultů. Pro moderního rodiče podle mě naprostá ztráta času...