👍 Proč si ji přečíst: Kniha vám pomůže porozumět potřebám a pocitům vašich dětí a pochopit, odkud pramení. A že jste často jejich zdrojem vy sami a vaše nastavení, takže pokud byste rádi u svého dítěte něco změnili, musíte nutně začít u sebe. Jenže pochopit, odkud některé vzorce chování a uvažování u vás samotných pramení, není věc jednoduchá. Kniha vám v tomto bude skvělým průvodcem - na mnoha modelových situacích navnímáte, jak to bývalo u vás doma, když jste vy sami byli dítětem (jak se řešil váš pláč, vztek, průsery nebo když se vám něco povedlo, apod.), zhodnotíte, zda vědomě chcete tento vzorec předat i svému dítěti, a pokud ne, dozvíte se, jak se dají určité situace řešit i jiným způsobem, než jak jste byli doposud zvyklí. Kniha vám díky tomu pomůže řešit výchovné výzvy funkčním, ale respektujícím způsobem, naučí vás naslouchat, zachovat si vnitřní rovnováhu a vybudovat zdravý vztah se svými dětmi, tak, abyste jim pomohli růst, rozvíjet se a mohli pro ně být oporou po celý život.

❤️ Co mi dala: Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit první kapitolou, která mi přišla jak vystřižená z amerických filmů s přemoudřelými dětmi. Od druhé kapitoly mi ta knížka totiž přišla fakt skvělá. Dala mi možnost pídit se do hloubky po mém vlastním nastavení a pochopit, kde se ve mně určité věci berou. Díky tomuto zvědomění se mi s nimi pak daleko jednodušeji pracovalo - ať už ve vztahu k mému synovi, k manželovi, ale i sama k sobě.

5 z 5: Nenechte se zmást, ta knížka prakticky vůbec není o výchově. A vlastně není ani o našich dětech, je o nás, rodičích. O našich vzorcích uvažování a o respektujícím pochopení našich dětí. Za mě osobně je v mých TOP 5 nej knih pro rodiče malých dětí. A popravdě mi přijde, že by se obecně dala využít jako terapeutická knížka pro každého dospěláka, ať už děti má nebo ne - může mu pomoct odhalit, proč trpí úzkostmi, nízkým sebevědomím, závislostí na ocenění druhých atd. Takže za mě stojí k přečtení úplně pro každého; pro rodiče je však must read 🙂