👍 Proč si ji přečíst: Autorem knihy je neuropsycholog, který už hezkou řádku let pracuje s malými dětmi. Pro čtenáře tak velmi čtivě a srozumitelně vysvětluje, jak to v dětské hlavičce funguje, co a kdy dozrává a jak můžeme svým ratolestem s rozvíjením jejich emoční inteligence (sebedůvěra, empatie, práce se strachem, apod.) a kognitivních dovedností (pozornost, paměť, řeč, apod.) coby rodiče pomoct. Nebo jim v tom aspoň zastaralým pojetím "odměn a trestů" nebránit. Kniha obsahuje spoustu praktických příkladů, zároveň však nevnucuje jedno nejlepší řešení - zaměřuje se spíše na pochopení principů, které jsou obecně aplikovatelné na různorodé situace.

❤️ Co mi dala: Knížka mi nejvíc pomohla v praktickém pochopení, jak teorii ohledně vývoje dětského mozku převést do praxe. K čemu mi je vědět, že ta a ta schopnost či část mozku dítěte dozrává tehdy a tehdy, když bych nevěděla, co to znamená pro náš denní život a jak některé situace s ohledem na nezralost dítěte řešit? Právě díky tomu, že autor v knížce sdílí množství příběhů od klientů či přímo z vlastní rodiny, na kterých demonstruje, jak můžeme který princip aplikovat do běžného života s dítětem, měla jsem se hned čeho chytit. A vlastně si i díky tomu ověřit, že jsem podstatu informace fakt správně pochopila. No a v neposlední řadě jsem dostala spoustu krásných tipů, jak někdo v mně dobře známých situacích postupuje s vlastním dítětem, a často jsem tak už nemusela vynalézat kolo.

5 z 5: Jedna z nejlepších knih o výchově dětí, jakou jsem četla a která by v knihovně čerstvého rodiče určitě neměla chybět. Zařadila jsem ji i do mých TOP 5 knih o výchově malých dětí. Aktuálně může být problém s její dostupností, ale zkuste si na ni přes hlídací psy v online antikvariátech počkat. Věřím, že nebudete litovat.