👍 Proč si ji přečíst: Takové to když vidíte miminko takhle zblízka úplně poprvé v životě, nebo se ještě peče v bříšku a vy se děsíte, jestli se o něj pak vůbec budete umět postarat. Nejen knihami o výchově je rodič živ - v úvodu, když se vám prtě narodí, potřebujete v první řadě vědět, co všechno obstarat, jak zajistit jeho základní potřeby a vůbec jak to všechno kolem takového čerstvého novorozence funguje (lékařská vyšetření, očkování, šestinedělí, řešení běžných zdravotních potíží, apod.). Stručná kniha, která pokrývá všechna základní témata a podává k nim podstatné informace tak, abyste věděli, co a jak, a měli jste vždy oporu, pokud si nebudete v nějaké situaci vědět rady.

❤️ Co mi dala: Na knížce se mi líbilo, že byla méně objemná než kniha Čekáme děťátko, takže jsem se dokázala rychleji dostat k potřebným informacím - všechna čest tomu, že i v tak malém rozsahu jsem vždy dokázala najít přesně to, co mě zrovna tížilo, včetně jasné odpovědi nebo funkčního řešení. Kniha byla zároveň napsaná daleko smířlivějším tónem - tolik mě neděsila, jako Čekáme děťátko a nevyvolávala ve mně dojem, že je péče o dítě svou složitostí podobná raketové vědě.

4 z 5: Myslím moc povedená knížka, kterou lze brát jako takový rychlokurz, jež vám dá v krátkém čase dostatečný úvodní přehled ohledně péče o novorozence. Neměla jsem z ní pocit, že mi něco vnucuje, naopak jsem ocenila snahu brát v úvahu i "alternativní" přístupy jako je nošení dětí, apod. Fajn první kniha pro nastávající rodiče, zvlášť pokud nemáte ve svém okolí k dispozici babičky či zkušenější sourozence a kamarádky, kterých se můžete zeptat. Za mě skvělý doplněk k předporodním kurzům.