*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:

Vždycky mi je zatěžko, když nejsem úplně odpálená z knížky, kterou napsal nějaký vysoce renomovaný odborník, který nad výzkumem dané oblasti strávil desítky let. Každý takový kus by si už jen pro tu letitou práci zasloužil plný počet bodů. Ale ve chvíli, kdy mě kniha i přesto nijak zásadně neposune, nemůžu za sebe jinak, než ji shrnout docela vlažně.

Mám tohle emoční vnímání v sobě dáno nějak přirozeně a také jsem ho léta posilovala prací s lidmi, takže pro mě byla kniha v lepším případě víceméně jen zvědomění toho, co jsem už věděla.

Umím si ale představit, že pokud máte potíž popsat, co za emoce se u vás zrovna odehrává, nedokážete rozpoznat jejich spouštěče nebo je pro vás možná obtížné číst emoce ve tvářích druhých lidí, pak vám knížka může být hezkou příručkou. Obsahuje totiž nejenom podrobný popis všech základních lidských emocí, ale také sérii mnoha fotografií zachycujících drobné nuance v obličeji, kterými se daná emoce projevuje dle intenzity prožitku nebo dle míry toho, jak moc se ji snažíme skrýt.

Osobně jsem ale z knížky nezískala pocit, že by se někdo jen na základě jejího přečtení ve vnímání emocí svých či druhých skutečně nějak zásadně zlepšil.

A možná to bude i proto, že sama je napsána stylem, který sám o sobě mnoho emocí nevyvolává…