👍 Proč si ji přečíst: Seth Godin obvykle píše knihy o marketingu, tahle je ale úplně o něčem jiném: zaměřuje se na zaměstnance. Vypráví o tom, jak je školský systém nastaven tak, aby vychovával poslušné kolečka ve firemních strojích. Ale přece jenom občas pár koleček odmítne do systému zapadnout a začnou si ve firmách vytvářet vlastní pravidla. Vlastní náplň práce, vlastní způsob, jak ji dělat, vlastní způsob, jak nad svou rolí přemýšlet. Takoví lidé se následně pro svou unikátnost stávají ve firmách nepostradatelnými pilíři, protože jsou to většinou oni, kdo jsou hlavními hybateli, nositeli změn a strůjci úspěchu. Autor v knize ukazuje, že každý má možnost si zvolit, jestli se stane takovým nepostradatelným nebo ne, a co je k tomu potřeba.

❤️ Co mi dala: Pro mě byla tato knížka obrovským překvapením a neskutečně se mi líbila! Vlastně mi nepřinesla nějaké konkrétní řešení, ale krásně otevírala hlavu a dodávala mi velkou odvahu. Přesně vystihla to, jak jsem se i já sama coby zaměstnanec viděla, a pomohla mi lépe popsat způsob, jak jsem svou roli ve firmě vnímala. Konečně jsem neměla pocit, že jsem divná, když si dělám vše po svém, vymýšlím si sama projekty, neptám se na svolení a prostě jen kouknu, co se dá kde zlepšit, a jdu do toho.

5 z 5: Za mě prostě boží knížka! Název i přebal knihy velmi klamou, vůbec to není o nějakém kariérismu, jak by se mohlo zdát, ale o osobní svobodě, a jak ji v práci i z pozice zaměstnance dosáhnout. Myslím, že dokáže dodat mnoha lidem odvahu dělat v práci to, co milují, a milovat to, co dělají. A pochopit, že to mají jen ve svých rukou, stačí jen překonat strach. Pokud jste zaměstnanec, tak knihu fakt moc doporučuju, o aha momenty v ní není nouze!

Pokud byste ji nesehnali v tištěné formě, kniha existuje i v audioverzi 😉