👍 Proč si ji přečíst: Knížka pojednává o rozdílu mezi tzv. fixním a růstovým myšlením. Ústředním tématem je studiemi potvrzená teze, že lidé, kteří věří, že na sobě mohou pracovat a změnit se (růstové myšlení), jsou ve výsledku šťastnější a úspěšnější než ti, kteří vidí své vlastnosti, talenty a schopnosti jako dané a neměnné (fixní myšlení). V úvodu knihy se seznámíte s výsledky studie autorky a máte možnost udělat si test, zda u vás nyní převládá spíše fixní nebo růstové nastavení mysli. V prostřední části se dozvíte, jakou roli hraje míra nebo absence růstového myšlení ve sportu, businessu a vztazích. Závěr knihy je věnovaný tomu, jak změnit své myšlení z fixního na růstové a jak výchovou podpořit růstové myšlení také u dětí (ať už v roli rodiče, učitele nebo trenéra) a tím je i přivést k pravděpodobně šťastnějšímu a úspěšnějšímu životu.

❤️ Co mi dala: Myslím, že mi dala zejména nový rámec, který mi pomáhá lépe odlišit, kdy změnu vážně chci a jdu na ní skutečně pracovat, a kdy mi spíš vyhovuje stavět se do role oběti (nejde TO). Více si také uvědomuju situace, ve kterých u mě převládá jeden či druhý přístup, a můžu tak vědoměji pracovat na změně svých postojů. Začala jsem také používat slovo "zatím" (ve smyslu "Nejde mi to..zatím) častěji než kdykoliv dříve. Kniha mi přinesla více klidu a naděje do mé (zatím) netrpělivé hlavy. A taky lehkou obavu, jestli správně chválím lidi kolem sebe, tzn. jestli je zvolenou formulací pochvaly skutečně povzbuzuju k růstu nebo jim spíš nevědomě pomáhám k budoucí stagnaci. Na tomhle potřebuju ještě zapracovat. Zejména až se jednou ocitnu v roli rodiče.

4 z 5: Kniha se hezky doplňuje s informacemi z knížky Houževnatost. Avšak stejně jako ona je celá postavená na jedné myšlence, kterou pak po celou dobu omílá dokola jen v různých kontextech. Dovolím si tedy úplně stejné hodnocení - velmi hodnotné myšlenky popsané příliš zdlouhavou formou. Navíc se obávám, že její přečtení podpoří růstové myšlení především u lidí, kterým to bylo blízké již předtím, ale možná teď už uvažuji příliš fixně🙂