👍 Proč si ji přečíst: Napoleon Hill je jedním z otců motivační literatury. Samotná knížka je souborem jeho rozhlasových přednášek z roku 1952. Sdílí zde vše, co se naučil z dvaceti let rozhovorů s těmi nejúspěšnějšími Američany tehdejší doby. Kniha se tak dotýká mnoha seberozvojových témat, od hledání smyslu přes tvorbu vize až po to, jak svou prací i sílou osobnosti těchto velkých věcí dosahovat. Pokud rádi čtete moudra od motivačních guru a rezonuje ve vás slovo "úspěch", tohle je kniha, která patří mezi klasiky. Je nicméně pozoruhodná i z hlediska otisku tehdejší doby - pokud chcete vědět, jak se na úspěch a osobní růst nahlíželo před bezmála sto lety, dejte si ji.

❤️ Co mi dala: Z počátku pro mě kniha představovala spíše jen takovou čtenářskou kuriozitu. Sledovat, jak autor v roce 1952 shrnuje, jaké chování a nastavení mysli vypozoroval u tehdejších úspěšných lidí, mi přišlo spíše úsměvné, protože knížka působila fakt zastarale. Ale zhruba v půlce se mé ušklíbání postupně měnilo v pokorné sklopení uší nad tím, kolik moudrosti dokázal dát dohromady bez jakýchkoliv výzkumů a přístupu k informacím, které máme dnes (a kterými se stejně pořád neřídíme 😀). Nejvíc se mi líbila kapitola, kde autor shrnuje 15 hlavních příčin neúspěchu. Bylo to jako cestovat z budoucnosti a dostat se ke zrodu myšlenek, které později vedly k potvrzení mnoha vědeckými studiemi a k napsání stohů knih. Klobouk dolů nad jeho pozorovacími schopnostmi a nadčasovým přemýšlením!

3 z 5: Není to knížka, kterou bych v rámci seberozvoje nějak zvlášť doporučovala přečíst, protože je v ní několik už fakt zastaralých věcí, navíc jsem četla o spekulacích, jestli se autor knihy se všemi velikány, na které v knize odkazuje, opravdu setkal. Ale je to moc hezká kuriozitka s neskutečným množstvím nadčasových myšlenek - pokud si ji tedy přece jenom budete chtít přečíst, brala bych ji spíš jako relax knihu pro zajímavost, jinak bych ale čtecí energii věnovala spíš novodobějším knihám. Dočtete se v nich to samé a bude to aspoň aktuální a evidence-based. Nicméně knížka mě bavila a uznávám, že autor knihy byl vážně týpek!