👍 Proč si ji přečíst: Nenechte se zmást názvem knihy - až na jednu kapitolu o time managementu absolutně nijak nesouvisí s výkonnostní efektivitou. Celá kniha vám má pomoci v tom, jak žít svůj život kvalitněji - od vztahu k sobě, přes vztahy s ostatními lidmi, až k vašemu vnímání světa. Je to překrásný sled na tu dobu neuvěřitelně progresivních myšlenek (kniha byla napsaná v roce 1989!), jež jsou více než aktuální i dnes. Koncepty uvedené v knize v sobě mají několik vrstev hloubky a dají vám přesně tolik, kolik nad nimi budete ochotni do hloubky přemýšlet. Z knihy si tak můžete vzít jen pár praktických tipů, které vám mohou pomoci v konkrétních situacích či problémech, nebo ji můžete přijmout jako celostní životní filozofii.

❤️ Co mi dala: Tato kniha mi ležela na polici netknutá dlouhé roky. Přesně sedm let. Byla tlustá, psaná malým fontem a měla hnusnou obálku. Narážela jsem na ni na všech manažerských školeních a o to víc jsem její čtení prokrastinovala. Měla jsem pocit, že to bude jen další blábol povzbuzující manažery k tomu, aby ždímali své lidi, jednali s nimi jako s lopatami a stavěli svou úžasnou zářnou kariéru plnou drahých aut a domů na efektivním politikaření. Ach, jak moc jsem se spletla! Nikdy jsem se u žádné knihy nad svým životem takhle celostně nezamýšlela jako u této a byl to skutečně velmi hodnotně strávený čas. A je jen dobře, že jsme si na sebe těch sedm let počkali - myslím, že dřív bych ji nedokázala ještě tolik docenit jako teď.

6 z 5: Ano, 6 z 5. Kdybych si musela vybrat jednu jedinou knížku, kterou budu číst až do konce života, a už nikdy žádnou jinou, byla by to tato. Moc bych si přála, aby měla jiný název, protože pak by se lépe dostala k těm, kterým skutečně může pomoci, a ne jen k výkonově orientovaným lidem, kteří z ní čerpají pravděpodobně jen velmi povrchním způsobem.