👍 Proč si ji přečíst: Dozvíte se, jak velký vliv na úspěch má váš talent a jak velký vliv má vaše vytrvalost. Angela Duckworth věnovala mnoho let studiu těchto dvou vlivů, aby dokázala dojít k jasnému závěru: talent vás zvýhodňuje na startovní pozici, ale ustavičnou pílí dokážete v závěru dosáhnout lepších výsledků, než někdo o mnoho talentovanější než jste vy sám. Vše, co k tomu potřebujete, je vášeň a vytrvalost, které jdou ruku v ruce, protože pokud to něco nebudete milovat, bude pro vás daleko náročnější u toho dostatečně dlouho vydržet. Zároveň pouhé nadšení pro věc nestačí, pokud k tomu nepřidáte určitou dávku pracovitosti. Přečtěte si tuto knihu, chcete-li pochopit, jak najít svou vášeň a směřování, jak si z ní vytvořit dlouhodobý cíl, jak efektivně trénovat či rozvíjet své dovednosti a jak být odolný vůči neúspěchům, které vás na vaší cestě za úspěchem nevyhnutelně potkají.

❤️ Co mi dala: Pro mě osobně měla největší přínos část knihy věnovaná tvorbě dlouhodobých cílů. Ty by měly nést nějaký životní smysl a měly by být navázané na nějakou mou vášeň. K nim by se pak měla vázat tvorba střednědobých cílů, které jejich naplnění podporují. Utkvěla mi v hlavě tato myšlenka: Mít jen vizi vede k celoživotnímu snění a následně ke zklamání, že jsme jí nedosáhli, mít jen cíle bez vize znamená, že dělám všechno a není z toho žádný ucelený a hmatatelný výsledek. Pomohlo mi to zamyslet se nad tím, jak to aktuálně se svými cíli ve skutečnosti mám, a jestli neupadám příliš jen do snění. A zjistila jsem, že jo. Kniha mě tak hecla k daleko větší akceschopnosti.

4 z 5: Kniha obsahuje skvělé myšlenky, oceňuji i to, že je evidence based, ale bez problémů mohla mít třetinovou délku - ústřední teze celé knihy a nejzajímavější informace zazní již v její první třetině a pak už se jen v knize dále opakují v různých obměnách kontextů. Přestože chápu, že explicitně zmínit možnost využití výsledků autorčina výzkumu v oblasti sportu, výchovy dětí, školství, apod. může pomoci ještě více otevřít oči, další přidanou hodnotu již tyto části knížky dle mého názoru nepřinesly.