👍 Proč si ji přečíst: Kniha o tom, že není komunikace jako komunikace. Ať už chceme nebo ne, do našich slov i způsobu, jak je říkáme, se nám vkrádá víc než jen informační hodnota. Promítá se do nich naše vnímání sebe, druhých, toho, jak svět podle nás funguje. S tímto většinou nevědomým nastavením hlavy mluvíme a jednáme s ostatními a ti zase s námi. Autor knihy tyto ustálené způsoby komunikace nazývá "hrami". Chápe je jako patologické chování, jehož účelem je vyhnout se intimitě, tzn. blízkým otevřeným a zdravým vztahům, a prostřednictvím "pohlazení" nebo "kopanců" získávat body pro své ego. Knížka tak pomůže rozklíčovat, proč někdy jednáme, jak jednáme, a proč na to druhá strana reaguje tak, jak reaguje. Můžete si být jistí, že se v mnoha hrách a modelových situacích poznáte, stejně jako vaše partnery, rodiče a další lidi z vašeho okolí. A možná konečně zjistíte, kde je zakopaný pes vašich konfliktů a jak vaše vztahy i úroveň komunikace konečně jednou pro vždy zlepšit!

❤️ Co mi dala: Měla jsem štěstí, že jsem transakční analýzu a teorii her znala již před přečtením této knihy, takže pro mě bylo daleko jednodušší do ní vplout a chápat, o čem autor mluví. Nejvíc mě bavila její první polovina zaměřená na hry, které hrajeme ve společnosti, v životě a v manželství. Bylo pro mě nejen zábavné poznávat se v různých hrách a v některých vidět i partnera, rodiče, přátelé nebo kolegy z práce, ale bylo to hlavně nesmírně užitečné! Opravdu mnoho věcí jsem si díky tomu uvědomila a jsem teď v komunikaci daleko vědomější a také chápavější.

4 z 5: Kniha se stala jednou ze základních knih transakční analýzy používané v psychoterapii a párovém poradenství. Je svým obsahem důležitá zejména z hlediska práce na naší osobní vyspělosti, kvalitě našich vztahů a vnitřní nezávislosti. Moc by se mi libilo, kdyby si ji přečetl úplně každý, protože věřím, že by to vedlo ke zlepšení mnoha vztahů, ale chápu, že tohle není klasická populárně-naučná knížka pro běžné čtenáře - je psaná více odborně, místy i méně čtivě. Její hodnota je však nesporná a opravdu ji moc doporučuju!