👍 Proč si ji přečíst: Náš mozek nefunguje dokonale. Vlastně k tomu má hodně daleko. Podléhá spoustě chybných zkratek a zkreslení. Mnohé už bylo popsáno v knize Myšlení, rychlé a pomalé - tahle kniha na jejich poznatcích staví a přenáší je do businessového kontextu. Naleznete zde příklady kognitivních zkreslení ve firemních prostředích: kde firmy a jejich management dělají opakované chyby v rozhodování a proč. A také co mohou udělat pro to, aby je co nejvíce eliminovaly (protože zcela zbavit se jich z podstaty našeho fungování nedá).

❤️ Co mi dala: Na začátku jsem si říkala, proč někdo znovu napsal tu samou knížku jako "Myšlení rychlé a pomalé", ale pak jsem postupně začala objevovat její největší přidanou hodnotu, a to demonstraci těchto kognitivních zkreslení v praxi. Protože i když o nich díky knihám teoreticky vím, vlastně jsem je vždycky nějak přirozeně vztahovala jen na své denní fungování. Nikdy by mě nenapadlo vnímat tyto vzorce i ve firemním kontextu. A přitom jsem tolik situací, které kniha popisuje, důvěrně znala! Jsem rozhodně daleka toho říct, že odteď už vždy vše identifikuju, ale díky knize budu snad zase o něco bdělejší.

⭐ 4 z 5: Nakonec fakt moc užitečná a praktická knížka. Pokud máte rádi knihy od Kahnemana nebo Arielyho, určitě na ni koukněte! První polovina knihy pro vás bude sice opakováním toho, co už znáte, ale kvůli té druhé půlce to stojí za to. A pokud jste vlastníkem firmy nebo se pohybujete v top managementu, pak je pro vás tato kniha povinnou četbou. Fakt! Byla by škoda zbytečně opakovat ty samé chyby pořád dokola 😉