👍 Proč si ji přečíst: Pokud míváte na konci dne pocit, že i když jste celý den pracovali, "nic" jste neudělali, nebo se cítíte jako křeček v kolečku, který neustále maká jako o život, ale stejně se nikam neposouvá, tato knížka vám může pomoci odhalit příčiny a zavést několik zásadních změn. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi mělkou a hlubokou prací, pro jaké činnosti je každá z nich vhodná a jak obou těchto hloubek efektivně využívat. Hluboká práce je taková, kdy se na delší dobu nerušeně ponoříme do nějaké činnosti, věnujeme jí plnou pozornost a dostáváme se při ní do stavu flow. Jejím výstupem je něco, u čeho máte pocit, že jste svůj čas využili smysluplně, někam jste se posunuli, něco jste vytvořili a jste nabití pozitivní energií. Často pro nás ale může být náročné tento stav kvůli neustálému vyrušování zažívat. Cílem knihy je vysvětlit, jak koncept hluboké práce funguje, proč je pro naši kariéru i psychiku tak důležité si podmínky pro hlubokou práci vytvořit, a to nejdůležitější - jak vlastně na to.

❤️ Co mi dala: Poprvé jsem se pořádně zamyslela nad tím, kolik prostoru pro hlubokou práci ve skutečnosti mám. Nebo spíš nemám. Od té doby jsem začala zásadně měnit organizaci svého kalendáře a vytvářela si pro hlubokou práci více prostoru (vyloženě jsem si tam pro ni vyblokovala čas). A nejen to. Ve chvíli, kdy jsem díky knize získala podložené informace o tom, proč je pro mě i pro firmu naprosto zásadní, abych měla na hlubokou práci dost času, cítila jsem, že je mou povinností a zodpovědností si tento prostor vytvořit a naprosto sobecky a úzkostlivě si jej střežit! Druhé důležité take away pro mě bylo, jak s hlubokou prací zacházet, abych se během ní úplně nevyšťavila a byla tak schopná v ní setrvat delší dobu a v pohodě pak fungovat i po jejím skončení.

4 z 5: Knížka má některé slabší kapitoly, které byly hodně rozvleklé a neměly pro mě velkou hodnotu, ale jako celek má kniha velký přínos a zejména pokud se živíte hlavou, neměla by ve vaší knihovně chybět!