👍 Proč si ji přečíst: Knížce určitě dejte šanci, pokud se najdete v některém z následujících případů: Sociální sítě ovládají víc vás než vy je. Kvůli sledování Netflixu jste se zase nedostali k tomu, co jste dnes měli v plánu. Nepamatujete si uplynulý den, protože jste ho zase strávili hraním her. A vlastně stejně nemáte nic lepšího na práci. Pokud vám tohle všechno navíc přináší negativní pocity - zejména pak vůči sobě samému ("jsem neschopný/zevl/úplně k ničemu/..."), tak s přečtením této knihy určitě neváhejte! Knížka NENÍ o tom, že byste se neměli v digitálním světě bavit nebo že byste neměli používat sociální sítě - JE o stanovení vlastní míry, do kdy je pro nás takto strávený čas ještě skutečně přínosný a kdy už nám jen ukrajuje minuty z našeho drahocenného, časově ohraničeného života. Jak si tuto míru správně nastavit a co dělat s nově nabytým časem? I o tom je tato kniha...

❤️ Co mi dala: Pomohla mi zrevidovat, do jaké míry jsem to já, kdo svůj telefon a notebook ovládá, a do jaké míry jsem jimi ve skutečnosti ovládána já. Po přečtení knížky jsem si udělala revizi appek a zapnula si upozornění na dobu strávenou na sociálních sítích. U sítí, na kterých mívám potřebu zevlit, jsem si nastavila horší dostupnost, abych do nich už nemohla chodit jen tak bezmyšlenkovitě, ale měla po cestě k nim dostatek času uvědomit si, proč tam jdu a jestli to teď opravdu chci. A hlavně jsem si daleko víc zvědomila, kdy appek a sítí využívám jako nástrojů a kdy je používám jen jako zabiják času nebo jako rychlý boost dopaminu. Od té doby opravdu daleko méně digitálně prokrastinuju!

4 z 5: Na knížce oceňuju nejvíc její společenský přesah. Ano, Cal Newport má někdy příliš naléhavý způsob psaní, který nemusí vždy sednout, ale na knížce se mi velmi líbí snaha o záchranu nejmladší "digitální" generace - aby nezůstala utopená ve svých virtuálních světech, ale budovala si sebevědomí i ve světě reálném, a zažívala opravdové zážitky, které skutečný život nabízí.