*Tento kousek ještě na svou plnou recenzi čeká. Zatím k vám letí alespoň mé první dojmy ihned po přečtení:
V něčem boží, v něčem achjo.
Obrovský objem informací o tom, jak funguje náš mozek a jak ho jídlem co nejvíc podpořit, aby fičel dobře a aby fičel dlouho. Vlastně taková fest rozšířená verze knížky Bystřejší mozek. Ale to je právě to...
Rozsah a podrobnost informací už jsou tak velké, že si po chvíli připadáte jako student biochemie. Pro běžného člověka na čtení dost náročná kniha (díky bohu za audio!). Dost škoda s ohledem na to, kolika lidem by se hodila přečíst... Zároveň se na ní podepisuje USAcentrismus - autor místy tlačí na pilu ohledně výživových rad víc, než by asi musel, jen proto, že se daný problém v Americe vyskytuje v zásadní míře, ale tady u nás zase tolik relevantní není. V textu jsem tak mnohdy vnímala zcela zbytečnou akutnost, takže jsem postupně otupěla a začala autorova vlastní doporučení brát s větší rezervou.
Ty části knihy, kde to bylo o výsledcích studií, mi přišly informačně nesmírně hodnotné, a část jídelníčku jsem podle knihy skutečně doladila (a i si nyní jezení některých potravin víc užívám, když vím, proč je jím), ale snažit se z lidí udělat roboty, kteří budou jíst podle nějakého fest low-carb jídelníčku, který má poddimenzovaný kalorický příjem, nevím, no...
Za mě 4/5.