👍 Proč si ji přečíst: Protože řešíte víc ostatní než sebe. Protože vám příliš záleží na tom, co si o vás okolí myslí. Protože zaměstnáváte svou hlavu problémy celého světa. Nenechte se zmást bombastickým názvem knížky, která není ani zdaleka o tom, že se máte na všechno vykašlat a žít životem apatického zevla. Myslím, že její obsah nejlíp popisuje citát: "Kdyby se každý staral sám o sebe, bylo by o všechny postaráno". A kniha je opravdu velmi čtivým průvodcem na cestě k sobě samému. Bude však hodně záležet na tom, jak moc do hloubky dokážete autorova slova v knize pochopit. Umím si představit, že se kniha dá číst velmi povrchním způsobem a hledat v ní jakýsi návod na to, jak žít. O tom však kniha není. Při jejím čtení je skutečně potřeba jít do hloubky k sobě samému víc, než jste to udělali kdykoliv předtím, a hledat odpovědi u sebe. Provede vás zcela přirozeně takovou light verzí psychoterapie a pokud se při jejím čtení dokážete přimět koukat na to, jak to máte vy, a neujíždět k "no tohle by si měl přečíst [doplň si jméno]!", budete na jejím konci skutečně cítit vnitřní klid a mít nepodstatné věci u pr**le.

❤️ Co mi dala: Díky naší encounter skupině v rámci Servant Leader výcviku (doporučuju vygooglit, poskytuje Edutrea!) už jsem si spoustu věcí popsaných v knize otevřela, takže pro mě nebyly úplně nové. Ale! Jednak na mě působilo terapeuticky zamyslet se nad nimi znovu, tentokrát zase z jiného úhlu pohledu, ale zároveň jsem úplně propadla lehkosti, s jakou k těmto obvykle náročným tématům autor přistupuje. Četli ji i můj manžel a společně jsme se o věcech v ní bavili. Sdíleli jsme si, jak to každý z nás má, a pomáhalo nám to se ještě lépe poznat a pochopit. Můžu tedy doporučit i jako párovou terapii😉

5 z 5: První dvě kapitoly mě štvaly svou urputnou snahou používat co nejvíc ostrých slov, od třetí kapitoly jsem si knížku naprosto zamilovala. Dokonce tak moc, že se u mě dostala na 2. místo mých nejoblíbenějších knížek (hned po 7 návycích). To, jak mistrovsky jednoduchým a srozumitelným způsobem dokázal autor tyto poměrně složité věci popsat, a ještě jim dát takový nadhled a vtip, to se jen tak nevidí!