👍 Proč si ji přečíst: Kniha o výchově, která pokrývá věkové spektrum dětí od batolecího věku až po dobu dospívání - a tudíž i životních situací, které jsou s těmito životními obdobími dítěte spojeny. Hlavní myšlenka by se dala vyjádřit takto: Nechte děti žít a nedělejte z nich "děti". Díky knížce zjistíte, že vaši potomci dokážou samostatně zvládnout mnohem víc (a mnohem dřív!), než si myslíte. A naučíte se, jak je i sebe k tomuto předání zodpovědnosti dovést a jak vybudovat v jejich schopnosti dostatečně silnou (sebe)důvěru. Zkrátka tak, abychom je naší snahou chránit je a za každou cenu "vychovávat" zbytečně nebrzdili v rozvoji. A abychom se jako rodiče i méně nadřeli 🙂

❤️ Co mi dala: Když jsem se do knihy začetla, zjistila jsem, že jsme se k ní dostala příliš brzy (prcek měl v té době 3 měsíce, kdežto kniha typicky popisuje situace spojené s daleko staršími dětmi). Nicméně vlastně to nebylo úplně špatně, protože jsem tím získala výhled na všechna ta budoucí témata, která budu patrně jako rodič také jednou řešit, a můžu se tak na ně včas připravit. A možná jich i spoustu předem zmírnit či jim zcela předejít, když si dokážeme důvěru, respekt a zodpovědnost správně nastavit už rovnou takhle od začátku. V budoucnu se ke knize určitě plánuju znovu vrátit.

4 z 5: Nejvíc se mi na knize líbily dvě věci: spousta studiemi podložených informací a to, že do ní autoři zahrnuli nejčastější otázky, které jim rodiče pokládají (a které napadaly i mě), a přidali k nim své odpovědi. Kniha tak uvádí nejen užitečnou teorii, ale nastiňuje i to, jak jí dosáhnout v praxi. Co se myšlenek týče, nenajdete v ní principiálně nic nového, co už by nepopsaly jiné knihy o respektující výchově, na druhou stranu zpracovává zároveň i témata spojená se staršími dětmi, což se často nevidí. Nicméně právě touto širokospektrálností věků i témat pro mě nakonec kniha ztrácela údernost, proto nakonec "jen" 4⭐ Svou svou nezpochybnitelnou hodnotu ale rozhodně má a doporučuji ji k přečtení. A rozhodně je must read, pokud máte už odrostlejší děti a doposud jste se o respektující výchovu vůbec nezajímali.