👍 Proč si ji přečíst: Obsah knihy nejlíp vystihuje její přebal: "Byl hyperaktivní, trpěl dyslexií a číst se naučil až ve 12 letech. Tvrdili mu, že jednou bude maximálně obracet hamburgery. Přesto vystudoval prestižní univerzitu a stal se z něj spisovatel. Jeho pohled na svět se zásadně změnil, když si uvědomil, že problém není v něm, ale v systému a běžném pojetí normálnosti." Řeč je o samotném autorovi a celá knížka je nejen vyprávěním jeho příběhu, ale především je systémovým pohledem na to, proč a jakým způsobem si ve společnosti vytváříme představu toho, co je "normální" (a o kolik bychom mohli být jako lidstvo bohatší, pokud bychom dokázali toho paradigma překonat). Jestli se v něčem cítíte jako outsider, knížku si určitě přečtěte - dodá vám pochopení, nadhled, přijetí a dávku motivace. A za mě povinně přečíst, pokud jste v častém kontaktu s dětmi (rodič, učitel, vychovatel,...), ať víte, jak je v jejich individuální jinakosti správně podpořit. A vlastně víte co? Přečtěte si ji všichni - třeba pak bude naše společnost zase o kousek laskavějším, inkluzivnějším a hezčím místem pro všechny.

❤️ Co mi dala: Při čtení první kapitoly jsem si říkala: "Ježiš, co je to ten autor za fňuknu? No tak to měl těžké ve škole a co jako?". A pak už jsem jen zklapla a až do konce knihy jsem se styděla. Přínos knížky bych uzavřela asi takhle: Kéž pomůže všem "nenormálním" najít ztracené sebevědomí. Kéž pomůže rodičům (mě nevyjímaje) přijmout jejich děti takové, jaké jsou. Kéž tato kniha způsobí změnu ve společnosti. A kéž mi nikdy nevymizí empatie a porozumění jinakosti, kterou mi dala!

4 z 5: Myslím, že knížce může trošku uškodit její název, který trochu evokuje dojem, že jde zas o další povrchní motivační knihu. Tato kniha je ale přesným opakem. Jedná se o velmi hluboké (přitom stále poutavé) čtení, které se tématu norem a jejich stanovování věnuje se vší úctou a vážností. A také tomu, jaké to je, když do těchto norem jako člověk kvůli něčemu nezapadáte. Pokud jste to vy, knihu si přečtěte. Pokud je to někdo z vašich blízkých, knihu mu darujte. Doporučuju, nešlápnete vedle!

*Pokud knihu koupíte ZDE, dostanete na ni po zadání kódu “agilefluencer” 20% slevu.