👍 Proč si ji přečíst: Toužíte po bohatství, chcete se zajistit na stáří, naučit se základní finanční gramotnosti nebo prostě jen získat své finance zpět pod kontrolu? Pro všechny tyto případy asi není lepší startovní knihy, než je tato. Naučíte se peníze nejen vydělávat, ale také svůj rozpočet udržovat v dlouhodobě skvělé kondici, nastavit si rozumně cash-flow, pracovat s investicemi a zkrátka své peníze postupně neustále rozmnožovat. Kniha zároveň nastavuje motivující, ale stále reálná očekávání, přistupuje k sestavení osobního rozpočtu velmi pragmaticky a dbá i na etickou stránku vydělávání peněz a nakládání s bohatstvím. Je navíc napsaná velmi jednoduchým a čtivým způsobem, takže je vhodná naprosto pro každého, nehledě na věk nebo začátečnickou úroveň dosavadních znalostí o tématu.

❤️ Co mi dala: Protože jsem jako studentka začínala s čistou měsíční výplatou 12 500 Kč, vedla jsem si záznamy o svých příjmech a výdajích už od roku 2010, kdy jsem se poprvé postavila na vlastní nohy. Mou hlavní motivací bylo, abych si dokázala spočítat, za kolik měsíců si budu moct koupit nějakou knížku, kterou jsem moc chtěla, nebo nějaké školení 😀 Po přečtení této knížky jsem však začala nad penězi uvažovat jinak. Přestala jsem žít od výplaty k výplatě a po drobných krůčcích začala odkládat i něco stranou. Zároveň jsem si zrevidovala svůj systém a víc se zamyslela nad tím, za co peníze utrácím a kde bych je mohla ušetřit (a následně proměnit v úspory a jednou i v investici). Boháč ze mě sice pořád ještě není, ale rozhodně finančně nestrádám a cítím se v této oblasti svobodně, takže za mě osobně kniha svůj účel splnila.

5 z 5: Jde o základní finanční bibli, která by měla patřit do rukou každého dospívajícího člověka a rozhodně i do každé domácí knihovny. Ať už si myslíte, že problém s penězi máte nebo ne, určitě si ji přečtěte. Nejde o to, že byste pak nutně museli vytvořit velké finanční portfolio, investovat do nemovitostí stejně jako autor knihy nebo budovat závratné bohatství, ale osvojení základní finanční gramotnosti a několika jednoduchých triků může i s vašimi stávajícími příjmy a výdaji udělat zázraky!